ABB: Elektromobily a jejich nabíjení
Komerční sdělení:
Termín e-mobilita může být v širším kontextu chápán jako součást nového konceptu chytrých elektrických sítí, tzv. Smart Grids. Právě elektromobily připojené k nabíjecím stanicím mohou v budoucnosti plnit úlohu jakéhosi velkého zásobníku elektrické energie, kterou bude možné v případě potřeby efektivně a rychle využít ...
Zdroj: zde...
Co vás napadá v souvislosti s touto informací?
Fuk Tomáš:
Citace: Tisková zpráva 29.06.2011, 08:02
...Co vás napadá v souvislosti s touto informací?...
Akumulátory v elektromobilu činí velmi podstatnou část jeho ceny, a otázka jejich životnosti je tedy důležitá.
Napadají mě tedy dvě věci:
1) jak znám akumulátory, je sice možné nabíjet je rychle, vysokými proudy, ale akumulátorům to moc neprospívá. Je někde zveřejněna informace, jaké životnosti dosahují dnešní elektromobilov é akumulátory při DC Fast Charging a při AC Slow Charging?
2) Věta "Právě elektromobily připojené k nabíjecím stanicím mohou v budoucnosti plnit úlohu jakéhosi velkého zásobníku elektrické energie, kterou bude možné v případě potřeby efektivně a rychle využít ..." mě trochu děsí. Přijedu k e-pumpě, půl hodiny si nabíjím auto a pak zjistím, že si energii mezitím "vypůjčila" Smart Grid a já se mohu jít klouzat, a ve volném čase si spočítat, kolik mě ta legrace stála na ztraceném čase a na životnosti akumulátorů.
Miroslav Minařík:
Citace: Fuk Tomáš 29.06.2011, 10:18
Přijedu k e-pumpě, půl hodiny si nabíjím auto a pak zjistím, že si energii mezitím "vypůjčila" Smart Grid a já se mohu jít klouzat, a ve volném čase si spočítat, kolik mě ta legrace stála na ztraceném čase a na životnosti akumulátorů.
Zpětné využití energie z akumulátorů do sítě zatím nemá žádný standard. Vím asi o třech vizích, ale v každém případě se zpětný odběr využije pouze v případě, že záznam konkrétního ID to v daný okamžik povolí.
Ale to je na jinou komunikaci.
Miroslav Minařík:
Citace: Fuk Tomáš 29.06.2011, 10:18
Je někde zveřejněna informace, jaké životnosti dosahují dnešní elektromobilov é akumulátory při DC Fast Charging a při AC Slow Charging?
Jak uvádíš, je zcela logická otázka nakolik rychlodobíjení zkrátí životnost.
Podle mých dosavadních průzkumů není nikdo schopen přesně garantovat životnost akumulátorů ani při standardním dobíjení. Proto to výrobci řeší např. desetiletou zárukou.
Jan Alin:
Citace: Miroslav Minařík 29.06.2011, 10:38
Podle mých dosavadních průzkumů není nikdo schopen přesně garantovat životnost akumulátorů ani při standardním dobíjení. Proto to výrobci řeší např. desetiletou zárukou.
Na akumulátor desetiletá záruka?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana