Lustr zapojený na tři fáze
Radek Červený:
Citace: Alois Kadlík 23.06.2011, 11:38
Opravdu si myslíte, že upadlý vodič PEN na přívodu do domku nahradí přizemnění,
které má hodnotu 5 ohmů ? Já si to teda nemyslím.
Tímto ale nezpochybňuji přizemnění , které má jiný význam než nahrazovat PEN.
Samozřejmě, že přizemnění vodiče PEN nenahradí funkci vodiče PEN, ale i když zemní odpor nebude zrovna ideální, je to pořád lepší pro uživatele než upadlý vodič PEN v síti TN-C bez přizemnění.
Fuk Tomáš:
Citace: Alois Kadlík 23.06.2011, 12:02
Pane Fuk, reagoval jsem na toto...
A reagoval jste tak, že jste 2,5x zvětšil citovanou hodnotu odporu, a popis rozdílu nepříjemných důsledků upadlého PENu jste nahradil slovy "nahradí PEN"
Takže to byl váš soukromý výmysl, kterému jste obratem tak brilantně oponoval.
Marian9:
Jednoduchy (zjednoduseny) vypocet amatera. Kvoli jednoduchosti a rychlosti len pre jednofazovy privod a bez uvazovania komplexnej zataze: Predpokladam, ze vodicom PEN tecie 25A. Sprotrebic (spotrebice) ma teda vnutorny odpor 230/25= 9,2 Ohm. V tu chvilu vypadne PEN a prud potecie cez uzemnenie 5 Ohm. Celkovy odpor bude 9,2+5=14,2 Ohm, pretekajuci prud 230/14,2=16,2A. Na vodici PEN bude napatie 16,2*5= 81V. Oproti plnej faze 230V bez uzemnenia je to podstatny rozdiel. Ziadna zlozita matematika.
Jaroslav Ratiborský:
Pan Fuk je autorem tohoto textu:Ne, pane Majdo, je to o tom, že když si s pomocí Ohmova zákona spočítáte, jaké důsledky má upadlý PEN přípojky do RD v případě, kdy je/není přizemněn třeba těmi Vašimi 2 ohmy, tak je to o rozdílu mezi pomrkávajícími žárovkami a vyhořelými spotřebiči s fází na kostře.
Tzn.používá hodnotu 2 ohmy což je hodnota jiná než uvádí p.Kadlík,ale názor ze strany p.kadlíka není nutno měnit.
Osobně jsem toho názoru,že spojování vodiče PEN v domu s dalším uzemněním např.základový m zemničem,kde není hromosvod a tudíž i uzemnění je zbytečné a stačí když je PEN vodič-většinou již vodič kabelové přípojky- spojen s uzemněním v PRIS,které je uloženo souběžně s kabelem distribučního rozvodu.
Alois Kadlík:
Citace: Fuk Tomáš 23.06.2011, 12:24
A reagoval jste tak, že jste 2,5x zvětšil citovanou hodnotu odporu, a popis rozdílu nepříjemných důsledků upadlého PENu jste nahradil slovy "nahradí PEN"
Takže to byl váš soukromý výmysl, kterému jste obratem tak brilantně oponoval.
Pane Fuk, hodnotu 5 ohmů jsem bral jako hodnotu danou normou.
Nepříjemné důsledky upadlého vodiče PEN uzemnění nevyřeší.
Posuzovat jestli je 81V lepší než 230V nemá smysl, protože obojí je špatné.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana