Mohol by mi prosím niekto vysvetliť TT a IT siete ?
Milan_Sk:
Stretávam sa pojmami pri striedavej elektrická sieti
TN – C , spoločný neutrálny vodič a uzemňovací vodič
TN – S , osobitne zapojený neutrálny vodič a uzemňovací vodič
TN – S/C , zložená sústava
TT , osobitné uzemnenie elektrotechnic kého zariadenia
IT , uzemnený transformátor cez impedanciu
Niesú mi jasné siete TT a IT, prosím o vysvetlenie. Prípadne v ktorých krajinách sa používajú.
Daniel Hudzík:
Citace: Milan_Sk 17.06.2011, 22:19
Stretávam sa pojmami pri striedavej elektrická sieti
TN – C , spoločný neutrálny vodič a uzemňovací vodič
TN – S , osobitne zapojený neutrálny vodič a uzemňovací vodič
TN – S/C , zložená sústava
TT , osobitné uzemnenie elektrotechnic kého zariadenia
IT , uzemnený transformátor cez impedanciu
Niesú mi jasné siete TT a IT, prosím o vysvetlenie. Prípadne v ktorých krajinách sa používajú.
v praxi
TT - vediete len L a N vodice, PE si vzdy "vyrobite" osobitnym zemnicom spolocnym pre celu instalaciu
IT - vediete len L vodice (vedenie vn napriklad - aj ked to neni uplne tak- pouziva sa nizkoimedacne uzemnenie a pod) - uzemnenie ma kazde zariadenie vlastne
Jirka Š. Svejkovský:
Síť TT se dnes používá vyjímečně. K vedení poruchového proudu ke zdroji používá uzemnění, což není zrovna optimální. Proto je předepsán proudový chránič. Setkáte se s ní poblíž trakce (ČD), kde je spojení transformátoru s trakcí nežádoucí (možná vysvětlí někdo od dráhy). A možná na Žižkově.
Síť IT se používá buď na vn/vvn, kde převažují výhody takového řešení nebo u sítě nn tam, kde by porucha izolace mohla způsobit velkou škodu (továrny). První porucha (zkrat jedné fáze proti zemi) je pouze signalizována a obvykle se řeší až později, když je to vhodné. Při druhé poruše (zkrat další fáze proti zemi) se síť IT chová jako TN - dojde k vypnutí.
Obrázky najdete v ČSN 33 2000-4-41 ed. 2.
František Šohajda:
IT sítě se používají hojně třeba na operačních sálech,JIP a pod. odděleních v každé nemocnici jak u nás, tak i ve světě.../jde o maximální bezporuchovost a bezpečnost/
Má tato síť některé přednosti oproti jiným....zejmé na při provozu důležitých přístrojů, zejména udržující pacienta při životě.....
/Je to na delší debatu... ;)/
Milan_Sk:
Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana