Která norma řeší způsob připojení zemnícího pásku k ocelové konstrukci?

(1/5) > >>

Luboš Janča:
Mám oceloplechovou halu, ocelové podpěry (profil "H") po obvodu a uvnitř haly. U každé podpěry je ze země vyveden zemnící pásek (pozink 4x30) a je třeba ho klasickým šroubovým spojem připojit. Nevím kde bych našel podmínky takového spojení. Staré neplatné normy lecos napoví (331490, 330360) ale v nových (62305,33 2000-5-54 ed.2) jsem oporu nenašel. Máte někdo zkušenost, jaký průměr šroubu, kolik šroubů, mosaz ano nebo ne, délka překrytí pásku a kovové konstrukce? Potřebuji praktické rady a hlavně oporu v normě. Jinak bych to asi připojil jedním šroubem M8, vějířovou podložku a žádnou mosaz.

Miroslav Revús:
Jednoducho privarte kúsok pásku na stojku a použite na pripojenie prívodu od zemniča typizovanú svorku.

Luboš Janča:
Citace: Miroslav Revús  14.06.2011, 17:53

Jednoducho privarte kúsok pásku na stojku a použite na pripojenie prívodu od zemniča typizovanú svorku.

Také mě to napadlo ale stavební firma z nějakého důvodu nechce svařované spoje. Proto vymýšlím jiný způsob.

Jiří Buben:
Svařované spoje nechce asi z důvodu vnesení tepla do nosné konstrukce a možného narušení  svárem.
V první řadě by jste měl použít typizovanou svorku dle souboru EN 50164. V ČSN 34 1390 bylo v článku 77 uvedeno, že šroubový spoj musí být proveden minimálně šroubem se závitem M10 a styčná plocha mezi svorkou a připojovaným předmětem musí být minimálně 10 cm2. Toto se týkalo připojení kovových konstrukcí na svody. Dále se tam psalo v článku 78 o tom že připojení uzemnění ke kovové konstrukci má být provedeno tak, že pásek má být ve styku s konstrukcí v délce alespoň 6 až 10 cm a připojen šroubem alespoň dvěma šrouby M8 mosaznými. V souboru EN 62305 jsem také nic nenašel. Použiji selský rozum, pak mi vychází, že spoj by měl mít styčnou plochu alespoň takovou abych nesnižoval v místě spoje průřez. Tedy ve vašem případě pásek 30 x 4 mm, 120 mm2. Dle toho bych volil příslušnou svorku a způsob spojení.

Miroslav Revús:
Skúste pozrieť sem:
Kód:

http://www.dehn.cz/pdf/katalog/kat09/DehnKK2009CZ.pdf
strana 66 až 68

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana