Mozem pouzit ekvipotencialnu svorku bez hromozvodu?
Alois Kadlík:
Citace: Jan Hájek 17.06.2011, 09:51
Že by to co postihlo chudáka pana Ratiborského bylo nakažlivé?
V čem spočívá to postižení ?
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 17.06.2011, 10:39
Bez toho abyste členy teamu znal, třeba stačí si u každého vygooglovat jeho práce, uvádíte předpoklad jejich odtržení od reality, ale na druhé straně dáváte za možnost hypotézu stejně odtrženou od reality, že by bylo možno zmanipulovat cca 60 lidí + cca 90 národních komitétů,tvořených průměrně 3-5 lidmi.
Co také nechápu, je neustálé přehlížení více jak 20-leté evoluce řady norem IEC/EN 62305 ( ve skutečnosti je to evoluce trvající již více jak 1/4 tisíciletí!).
Spoustu toho, co je pro někoho novinkou, nacházím v literatuře i více jak 100 staré, o tom co je v ČSN EN 62305 se česky píše minimálně od roku 1993, to že někdo zaspal, je pouze jeho problém.
To jste si to asi špatně přečetl nebo to jen nedokážu správně vyjádřit. Tak jinak.
Ti lidé jsou podle mne jistě vzdělaní a problematice rozumí. Práci ovšem dostali zadanou někým a jistě dostali i omezení daná technickými možnostmi výrobců. Tam je prostor pro ovlivnění jejich práce a výrobce jistě nedá podklady které by byly proti jeho zájmu, to ani jinak nejde a bude to tak vždy. Bez podkladů od výrobců by zas mohli navrhnout řešení která by nebyla možná aplikovat z důvodu absence výrobků na trhu, tyto dvě oblasti nelze odtrhnout. To není připouštění nějaké manipulace, jsem dalek od konspiračních teorií i když se dobře čtou :-).
To že stále po tak dlouhé době platnosti dochází k obcházení normy i když její dodržování a porozumění by mělo být vlastně výhodou na trhu ukazuje na to že je něco špatně, nemusí to být nutně z technického hlediska a délka vývoje na to nemá vliv. Naopak bych předpokládal že informace známé a praktikované budou už v dnešní době samozřejmostí a ne novinkou.
I norma na revize spotřebičů se přes svou problematičnos t "chytla" líp přesto že skoro znemožňuje bez podvodu provozování například půjčoven nářadí a finančně zatěžuje provozovatele.
Jinak ten kdo je teoreticky vzdělaný a pohybuje se ve sféře výzkumu je vždy tak trochu odtržený od praktického využití. Je třeba se na to kouknout pohledem člověka který to zařízení, v tomto případě hromosvod, má realizovat a to tak aby byl funkční, dal se zaplatit a technické řešení bylo obhajitelné při problému.
Jan Hájek:
Jedna věc, se kterou nehneme a nehne s nimi sebevíce ovlivněná norma jsou fyzikální zákony, ty platí tak jako tak a musí být jakoukoliv normou akceptovány.
Pokud budu vědět, že člověka při pádu může zachránit padák, ale protože je moc drahý a nepohodlný a lidé v postroji vypadají směšně, dohodneme se, že všem lidem nařídíme nošení ochranné helmy, která barevně ladí s oblečením, je levná a masově nasaditelná, stejně nezměníme to, že ten člověk po pádu zemře.
To ale nezmění nic na právu toho člověka vyžadovat funkční ochranu, na naší povinnosti zajistit mu funkční ochranu a na právu třetí strany nenést zodpovědnost za na naší či poškozeného lenosti, neznalosti či pohodlnosti.
PS: V našem státě dochází k obcházení všech norem ať již technický i právních, to je důvod, proč platíte právníkovi 2000 Kč za hodinu konzultace, pokud to uděláte alespoň tak špatně, jak určuje norma, budete právníkovi platit méně nebo nic.
Citace: Jan Alin 17.06.2011, 11:01
Je třeba se na to kouknout pohledem člověka který to zařízení, v tomto případě hromosvod, má realizovat a to tak aby byl funkční, dal se zaplatit a technické řešení bylo obhajitelné při problému.
Ano, to je základní požadavek a se současnou řadou norem je v pohodě splnitelný na většině objektů a ochrana před bleskem dosahuje několik mála procent z ceny chráněného zařízení, v případě RD je to cca 1%-2%.
Jan Alin:
Citace: Jan Hájek 17.06.2011, 11:48
Ano, to je základní požadavek a se současnou řadou norem je v pohodě splnitelný na většině objektů a ochrana před bleskem dosahuje několik mála procent z ceny chráněného zařízení, v případě RD je to cca 1%-2%.
Je splnitelný na většině (nikoli na všech) nově budovaných objektů a to jen v případě že se sežene projektant který to dokáže vyprojektovat (sehnat ho je dost těžké) a v případě že investor, většinou zahraniční, neřekne že tam dá aktivní hromosvod děj se co děj. Při kolaudaci to projde i s aktivákem a pojišťovna to pojistí i tak protože by jinak přišla o peníze.
Na starých nebo rekonstruovaný ch objektech je řešení dle nové normy většinou technicky neprůchodné nebo podvod, stačí se kouknout kolem sebe na běžné stavby. Hromosvod se udělá jako dle 1390, přidá se pár svodů a do tech,zprávy se napíše že to odpovídá normě. Projektant výpočty nedoloží protože jsou prý jeho duševní vlastnictví a v projektu je psáno že přepěťové ochrany projekt hromosvodu neřeší. Už jsem takových papírů viděl dost a vždycky když řeknu že je něco špatně tak jsem tam byl naposled nebo řeknou ať seženu někoho kdo to udělá správně dle normy. No a najednou nikdo nemá zájem a já jsem za blbce. Ještě že mě hromosvody neživí.
Jsem přesvědčen že tenhle soubor je prostě mimo dobu do které patří.
Jan Hájek:
Citace: Jan Alin 17.06.2011, 12:36
Je splnitelný na většině (nikoli na všech) nově budovaných objektů a to jen v případě že se sežene projektant který to dokáže vyprojektovat (sehnat ho je dost těžké) a v případě že investor, většinou zahraniční, neřekne že tam dá aktivní hromosvod děj se co děj. Při kolaudaci to projde i s aktivákem a pojišťovna to pojistí i tak protože by jinak přišla o peníze.
Na starých nebo rekonstruovaný ch objektech je řešení dle nové normy většinou technicky neprůchodné nebo podvod, stačí se kouknout kolem sebe na běžné stavby. Hromosvod se udělá jako dle 1390, přidá se pár svodů a do tech,zprávy se napíše že to odpovídá normě. Projektant výpočty nedoloží protože jsou prý jeho duševní vlastnictví a v projektu je psáno že přepěťové ochrany projekt hromosvodu neřeší. Už jsem takových papírů viděl dost a vždycky když řeknu že je něco špatně tak jsem tam byl naposled nebo řeknou ať seženu někoho kdo to udělá správně dle normy. No a najednou nikdo nemá zájem a já jsem za blbce. Ještě že mě hromosvody neživí.
Jsem přesvědčen že tenhle soubor je prostě mimo dobu do které patří.
No jo, ale Vy za normální považujete podvody a nedodržování pravidel.
Pak máte pravdu, v prostředí, kde neplatí pravidla jsou tato pravidla zbytečná a mimo reálnou potřebu uživatele, který potřebuje samopal.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana