|
|
Josef Slanina
Elektrikář, Revizní technik E2A, IT Technik
|
|
« Odpověď #2 kdy: 14.06.2011, 07:49 » |
|
Moc rád více vodičů v jednom jističi nevidím. Raději spojeno v krabici a odtud vést jeden kabel do rozvaděče / rozvodnice. Nicméně zkrutné spoje norma nedovoluje. Tyhle prasárny jsou k vidění ve starých Al elektroinstala cích, kde člověk otevčel krabici a vyvalilly se na něj svazky drátů, zkroucených do sebe a omotané hadrovou izolírkou. Všechno pěkně v těch plechových krabicích vystlaných térpapírem. Přitom už v té době byly takové bakelitové šroubovací svorky, do kteréch se vlezly minimálně čtyři 2,5mm2 vodiče. Pokud mají vodiče stejný průřez jak píšete, vúbec je není nutno zkrucovat, po dotažení šroubu budou držet, ale jak říkám, raději spojte v krabici a odtud jeden jediný kabel do rozvaděče, bude to přehlednější.
|
|
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #5 kdy: 14.06.2011, 08:39 » |
|
... dva vodiče nejen stejného průřezu, ale také ze stejné doby výroby (vodiče jsou čím dál tím víc tenčí), zkrátka , pokud použiji komunistickou čtyřku a kapitalisticko u čtyřku, nebude to ono.
Řekl bych, že není třeba to až tak dramatizovat. Ono se to trochu poddá
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
Radek Červený
Žij a nechej žít
|
|
« Odpověď #7 kdy: 14.06.2011, 09:16 » |
|
zkrátka , pokud použiji komunistickou čtyřku a kapitalisticko u čtyřku, nebude to ono.
Zrovna předevčírem mě kolega nařkl, že jsem blbec, že jsem zákazníkovi natahal světla dvapětkou. Nějak se mi to nezdálo, ne že bych byl neomylný, ale zas tak blbý nejsem. Včera byla cesta kolem, tak jsme zastavily na konfrontaci. A výsledek? Byla to jednapětka, ale nějaká poctivá, řek bych ta komunistická, zřejmě ji vyrobil nějaký dobrý oddíl Je to smutné, že praxe už i profesionály pomaličku degraduje směrem, že poctivou jednapětku už vnímají jako dvapětku. Nevíte někdo, zda proběhla nějaká novelizace matematickofyz ikálních tabulek? Nějaká, o které vědí jen výrobci kabelů
|
|
|
|
Marian9
|
|
« Odpověď #8 kdy: 14.06.2011, 09:28 » |
|
Zrovna předevčírem mě kolega nařkl, že jsem blbec, že jsem zákazníkovi natahal světla dvapětkou. Nějak se mi to nezdálo, ne že bych byl neomylný, ale zas tak blbý nejsem.
Pouzit 2,5 na svetla s 10A isticom niecomu odporuje?
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #10 kdy: 14.06.2011, 09:59 » |
|
Nevíte někdo, zda proběhla nějaká novelizace matematickofyz ikálních tabulek? Nějaká, o které vědí jen výrobci kabelů Nedávno jsem o tom někde četl. V podstatě nejde ani tak o průřez (průměr) vodiče, ale o jeho vodivost. A díky vyšší čistotě materiálu (obsahuje více mědi), je možné snížit průřez vodičů. Z tohoto důvodu jsou vodiče stále slabší, ale nemělo by to mít na nic vliv.
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
Marian9
|
|
« Odpověď #11 kdy: 14.06.2011, 10:11 » |
|
Zdravýmu rozumu.
No to aj mna napadlo , ale pokial prave nemate dost 1,5 a naklady na dopravu by boli vacsie ako cenovy rozdiel medzi kablami, asi tam tu 2,5 date.
|
|
|
|
|
Pavel Ryšavý
|
|
« Odpověď #13 kdy: 14.06.2011, 10:33 » |
|
Už vidím, jak zjišťuji čistotu použité mědi. No vidíte a já myslel že hmotnostní spektrometr a příruční souprava pro chemickou analýzu je součástí každé dobře vedené domácnosti. Ona u neplatí ČSN 42 3001 Měď elektrovodná Cu 99.9E ?
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Krýdl Petr
|
|
« Odpověď #14 kdy: 14.06.2011, 12:39 » |
|
Pane Slanina, nerozumím vaší teorii. Chápu vás dobře tak, že provedete vyvedení jednoho kabelu z rozvaděče (od jističe) a nad rozvaděčem instalujete rozbočnou krabici a z ní se provede rozvedení instalace dále dvěma nebo třema kabely? Nějak mi to nejde dohromady s prováděním moderních instalací, kdy jsou opovrhovány instalační krabice pro zapojení světelných okruhů z estetického hlediska a dle vašeho návrhu já si budu uměle vytvářet krabice jiné (rozbočné)? Myslím si, že když se budete obávat zapojení dvou vodičů pod jeden jistič, tak je řešení v rozvaděči instalalovat propojovací svorkovnice nebo sběrny a vývody zapojovat zde, musí se ale počítat s místem pro tuto variantu.
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ
Znojmo (JM)
|
|
« Odpověď #15 kdy: 14.06.2011, 12:53 » |
|
No vidíte a já myslel že hmotnostní spektrometr a příruční souprava pro chemickou analýzu je součástí každé dobře vedené domácnosti. Ona u neplatí ČSN 42 3001 Měď elektrovodná Cu 99.9E ? No ono to asi bude jednodušší. Tak jak jsem psal, materiál musí určitou vodivost. Když to hodně zjednoduším, v podstatě by stačilo zkusmo vyrobit kus drátu a změřit jeho vodivost. Nevyhoví daným parametrům - udělá se silnější. Vyhoví daným parametrům - udělá se slabší, a potom znovu a znovu ... až jsou parametry přesně na hranici tolerance ... Vynásobeno mnoha kilometry to už nějakou úsporu na materiálu určitě hodí ...
|
elektromontážn í firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
Vít Rotrekl
|
|
« Odpověď #17 kdy: 14.06.2011, 15:14 » |
|
Pokud mají vodiče stejný průřez jak píšete, vúbec je není nutno zkrucovat, po dotažení šroubu budou držet, ale jak říkám, raději spojte v krabici a odtud jeden jediný kabel do rozvaděče, bude to přehlednější.
No já jsem spíše pro ohyb vodiče. Tedy ohnout a tudíž je pod svorkou větší plocha na přenos ampér. A když vyjdou dva vodiče pod jeden jisitič tak si myslím že to taky líp drží když jsou vodiče ohnuty. Ohýbání používám do průřezu 6mm. Do klasických jistčů. Do jističů (třeba 3pol vyp. od SCHRACKu má jímky tuším do 50mm2, klasické jisitče jsou do 25mm2) s většími jímkami a je předpoklad větších proudů klidně ohnu i desítku.
|
Mírně pokročilý RT
|
|
|