Je možné provozovat třífázový motor na jedné fázi v zapojení do hvězdy?

(1/2) > >>

MCCloak:
Jedná se o třífázový motor průmyslového šicího stroje Textima Altim. Štítkové údaje jsou následující:
U= D/Y 200/380 V  
I= 1,99/1,15 A
cos fi=0,83
P=400W

Motor jsem zkoušel zapojit nejprve do trojúhelníka, poté do hvězdy, dle schémat v příloze. Ampérmetr je analogový magnetoelektri cký s usměrňovačem, ovšem pro přesnější měření proudu jsem ho nahradil multimetrem měřícím střídavý proud - veškeré zde uvedené hodnoty proudu pochází z něj. Motor se zapíná spínačem, který obsahuje jistič - štítek spínače opět v příloze. Jistič není klasický jistič - nereaguje na okamžitou hodnotu proudu, po vyhození se musí čekat, než lze opět nahodit - tipuji že funguje na tepelné či kapacitní bázi.

Následuje seznam různých zapojení:
a) Motor jsem nejprve zapojil do D a přes spínač připojil rozběhový kondenzátor C1=30uF/450V (dle vzorce 68*P).  Po zapnutí se motor začne rozbíhat, rozběhový proud je kolem 9A, ovšem cca po 4 sekundách se vyhodí jistič motoru.

b) Po několika neúspěšných pokusech jsem zkusil zapojit motor do Y. Motor se rozběhne, rozběhový proud je kolem 4A, po rozběhnutí klesne proud na 2A s připojeným C1. V tomto stavu dokáže bez zatížení běžet asi půl minuty, pak ho jistič odpojí. Pokud po rozběhu odpojím C1, klesne proud na 0,5A a motor je schopen běžet neustále, ovšem při zatížení proud okamžitě šplhá až ke 3A a následně je odpojen jističem.

c) Dokoupil jsem další rozběhový kondenzátor C2=14uF/450V. Motor v zapojení Y, připojen pouze C2 přes spínač, rozběhový proud kolem 4A, poté klesne asi na 0,8A. C2 jsem nechal připojený neustále, při zatížení roste proud výrazně méně, maximálně na 1,6A - toto je jediné funkční zapojení ve kterém se na stroji nechá pracovat.

d) Zkusmo jsem přepojil motor do D, připojen C1 i C2 paralelně, celková C=44uF. Motor se rozbíhá s proudem 9A o něco rychleji, proud už začíná klesat, nicméně poté jistič odpojuje motor.

e) Koupil jsem další rozběhový kondenzátor C3=40uF/450V. Motor zapojen do D, připojen C2 a C3, celková kapacita 70uF. Nyní se motor stihne rozběhnout, rozběhový proud 9A, poté klesá na 3,5A, po odpojení obou C klesá dále na 2,4A. Při zatížení se proud téměř nezvětšuje, ovšem i bez zatížení po cca 1 minutě jistič odpojuje motor.

Nyní k mým dotazům:
1) Dle štítku motoru je proud při zapojení do D I=1,99A. Proč je na štítku spínače uvedeno 1 - 1,6A? Přece se kvůli přepojení do D nemusí vyměňovat celá spínací skříňka s jističem?

2) Proč je v zapojení do D naměřený proud 2,5A? Měřil jsem napětí na všech vinutích (za chodu),  je na nich okolo 230V - proud by tedy podle měl zhruba odpovídat štítkové hodnotě.

3) Je možné provozovat stroj dlouhodobě v zapojení Y? Na vinutích motoru je potom kolem 160V, i při zatížení.

(poklona)  za objasnění

Filip Dobiáš:
ad 1) Motor byl nejspíš původně zapojen trojfázově. Proto byl opatřen jističem, který svým rozsahem nastavení proudu vyhovoval pro tento motor. Výrobce nepočítal s tím, že bude někdo stroj předělávat na jednofázový.

ad 2) Při jednofázovém zapojení má motor menší výkon. Jestli tento motor běží s zátěží je nejspíš přetížený a proto odebírá větší proud.

ad 3) Tento motor můžete provozovat v zapojení Y jedině když bude zapojen trojfázově. Při tomto zapojení se nepoužije rozběhový kondenzátor!

Filip Dobiáš:
doplnění ad 2) Je taky možné, že váš multimetr nedokáže přesně měřit na střídavém rozsahu.

Jestli budete tento motor chtít používat jednofázově, tak ho musíte zapojit do D s tím kondenzátorem 30 mikroF. Dál budete muset koupit jiný jistič, který umožní nastavit proud při zapojení do D. Protože ten původní jistič má rozsah jen 1-1,6A.

Já osobně bych ale byl pro trojfázové zapojení.

MCCloak:
k 1) Ano, původně byl zapojen třífázově. Výrobce zřejmě nepočítal, že bude někdo zapojovat motor jako jednofázový, ovšem přece musel počítat s tím, že se bude zapojovat do trojúhelníka, kde štítkový proud je 1,99A (motor má na zadní straně štítku nákres, jak ho zapojit do do trojúhelníka či do hvězdy).

k 2) Motor odebírá zmíněný proud 2,5A při běhu bez zatížení.

k 3) Bohužel zapojení do hvězdy je jediné, které funguje - z jakého důvodu se motor nemůže používat na jednu fázi ve hvězdě? Respektive co se stane, když ho takto používat budu? Třífázové zapojení není možné, nemám k dispozici zásuvku.

František Janeček:
ad.3
Motor můžete používat i v zapojení do Y jednofázově budete-li v síti mít 380V fázi proti N.Takovou síť nemáte, takže byste se musel spokojit dál ještě s výkonem motoru na třetinu výkonu, který má nyní při chodu do D s kondenzátorem. Protože motor bude při jednofázovém napájení v zapojení do Y přetížen, pravděpodobně vás brzy opustí.Trváte-li bezpodminečně na použití tohoto motoru bez připojení do trojfázové zásuvky, můžete použít frekvenční měnič.Ten vám z jednofázové sítě umožní napájet motor trojfázově spojený ale do D.Jistič potom můžete zahodit, protože ochranu motoru zajistíte nastavením měniče.Potom bude stroj pracovat bez problému není-li motor již poškozen předchozími pokusy.Je to ovšem dražší řešení než výměna motoru.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana