Je zasuvka zdroj napeti nebo proudu?

<< < (2/4) > >>

Václav 3:
Citace: trouba Ruda  06.06.2011, 23:52

Takze je to tak, ze kdyz se do jedne zasuvky zapoji vice veci, tak se vlastne jen poji paralelne a tak je vsude potrebne napeti 230V a proud se rozdeli do vetvi dle kirhofovych zakonu?

Nejen v jedné zásuvce, ale i v dalších zásuvkách na stejném okruhu a též další spotřebiče zapojené na stejné fázi rozvodu jsou řazeny paralelně, je na nich stejné napětí a proud se dělí do jednotlivých spotřebičů podle Kirchhofových zákonů.

Jirka Š. Svejkovský:
Ještě jedno písmenko: Kirchhoffových  ;)

Jiří Schwarz:
Citace: trouba Ruda  06.06.2011, 17:54

A jak se to da zmerit?

Napětí se změří jednoduše - voltmetr na měření střídavého napětí (nebo multimetr přepnutý na měření AC napětí) se připojí měřicími šňůrami do zásuvky
S proudem už to je horší, to se musí ampérmetr vřadit do série se spotřebičem a tam už to bez nějakého zásahu do zásuvky nebo spotřebiče jednoduše připojit nejde a je při tom vyšší nebezpečí obnažení živé části a úraz elektrickým proudem.

Určitě nejde to, co nám vyprávěl jeden vyučující ve škole - měli tam studenta, který viděl na Avometu 6V, nad zásuvkou v laboratoři nápis 220V/6A, tak si těch 6A chtěl změřit.
Zhaslo půl školy a Avomet už nikdy nic nezměřil...

Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Jiří Schwarz  07.06.2011, 08:00

Zhaslo půl školy a Avomet už nikdy nic nezměřil...

Tak to už mám za sebou taky. Zapomněl jsem si přehodit fousy na starém ruském multimetru a bylo po něm. Patřil kámošovi, ten si pak s radostí koupil za moje peníze nové PU.

Druhý nebožtík vzniknul tak, že jsem měřil izolační stav na vypnutém kabelu (2m od trafa 400kVA). Kolega na mě promluvil, já se otočil a pak vrazil fousy PU311 do vedlejšího deionu. Lehla půlka provozu a já nějakou dobu viděl jenom fleky. Navíc to bylo cca 150km a já tam přijel jenom kvůli tomu měření ...

Ale to je už naštěstí hodně dlouho.
 ;D

Jiří Schwarz:
Citace: Jiří Schwarz  07.06.2011, 08:00

omluva za překlep:
na Avometu 6A,  nad zásuvkou v laboratoři nápis 220V/6A, tak si těch 6A chtěl změřit.
Zh

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana