Je zasuvka zdroj napeti nebo proudu?

<< < (3/4) > >>

Radek Řehořek:
Když mi bylo 12 a chodil jsem do Svazarmu do elektro kroužku, taky jsem zkusil změřit pomocí DU10, kolik Ampér ta zásuvka vůbec dokáže dát :) DU10 přežil.

Milan Hudec:
Zásuvku si představte coby hráz přehrady na kterou tlačí voda - to je to napětí.
Po připojení odběru/spotřebiče k zásuvce protrhnete hráz a začne téci proud/voda.
Čím větší díru do hráze uděláte, tím poteče více vody/proudu.
Žádná přehrada/elektrárna  není nekonečná, tak pokud protrhnete hráz úplně (vytvoříte zkrat) voda odteče a sníží se tlak na zbytek hráze (poklesne napětí).

P.S.
Psáno pro naprostého laika, tak prosím zkušené o shovívavost k nepřesnostem vysvětlení.

Lukáš Rotrekl:
To už se dostáváme i k tomu neideálnímu zdroji... Kdysi jsem se to tady snažil vysvětlit na vodovodním kohoutku, resp. několika na jednom potrubí....

trouba Ruda:
Citace: Jiří Schwarz  07.06.2011, 08:00

Napětí se změří jednoduše - voltmetr na měření střídavého napětí (nebo multimetr přepnutý na měření AC napětí) se připojí měřicími šňůrami do zásuvky
S proudem už to je horší, to se musí ampérmetr vřadit do série se spotřebičem a tam už to bez nějakého zásahu do zásuvky nebo spotřebiče jednoduše připojit nejde a je při tom vyšší nebezpečí obnažení živé části a úraz elektrickým proudem.

Určitě nejde to, co nám vyprávěl jeden vyučující ve škole - měli tam studenta, který viděl na Avometu 6V, nad zásuvkou v laboratoři nápis 220V/6A, tak si těch 6A chtěl změřit.
Zhaslo půl školy a Avomet už nikdy nic nezměřil...

(poklona)  vsem

Rudolf Šála:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  07.06.2011, 08:39

Tak to už mám za sebou taky. Zapomněl jsem si přehodit fousy na starém ruském multimetru a bylo po něm. Patřil kámošovi, ten si pak s radostí koupil za moje peníze nové PU.

Druhý nebožtík vzniknul tak, že jsem měřil izolační stav na vypnutém kabelu (2m od trafa 400kVA). Kolega na mě promluvil, já se otočil a pak vrazil fousy PU311 do vedlejšího deionu. Lehla půlka provozu a já nějakou dobu viděl jenom fleky. Navíc to bylo cca 150km a já tam přijel jenom kvůli tomu měření ...

Ale to je už naštěstí hodně dlouho.
 ;D

Spolužákovy se v učení  taky stala hezká věc, to jsme měli měření na transformátoru . Jeden z úkolů bylo měřit proud na krátko, respektive proud na primáru při zkratovaném sekundáru... no jak to mohlo dopadnout  ;D Dotyčný si nesnížil síťové napětí na primáru a laboratoř se málem zahalila do dýmu nebýt skleněné pojistky v multimetru  ;D Trafo přežilo jen tak, fungl nový multimetr s připojením k PCza  X tisíc jen díky pojistce. Náš profesor, starý dobrák, se málem změnil ve vraha, tedy alespoň podle jeho brunátného výrazu a křiku  ;D Začátky nejsou vždy jednoduché  ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana