Ako mam chápať súmerným zložkám pri skrate?

<< < (2/2)

MIrec_SK:
Takže ak som to dobre pochopil pri trojfázovej sústave s uzemnením uzlom zdroja ak vznikne skrat sa vytvára súsledna zložka,ktorá ktorá je definovaná fázormi troch fáz ktoré sa otáčaju v smere omegy, spätná je zložka ktora pôsobí proti suslednej zložke má menšie absolutne hodnoty a opačný smery omegy a nulova je dana súčtom prúdov pretekajúcich cez nulový vodič kde ked sa sčítaju fazory napätí tak s toho vznikne len absolutna hodnota súčtu napätia  bez uhloveho otačania, ktorrá može pulzovať v závislosti od priebehu skratu ? (prečo spätná pôsobí proti suslednej ako myslim ide proti smeru otáčania ?)

Ján Pitoňák:
Myslím, že ste to ešte nepochopil.
1. o súmerných zložkách nehovoríme iba v prípade skratov. Nespájajte si ich iba so skratom! Existujú, resp. počítame s nimi aj pri reálnej záťaži.  
2. Tak ako som už uviedol v predchádzajúco m príspevku, rozlišujte súmerné zložky napätí a súmerné zložky prúdov.
3. Predstavte si symetrické napätie zdroja a symetrickú záťaž v štvorvodičovej sústave. Aký prúd potečie stredným vodičom? No predsa nulový. Ak však bude záťaž nesúmerná, nulovým vodičom potečie nejaký prúd.
Ak pripojíte k nesymetrickej sústave asynchrónny motor, tak v tomto motore bude vznikať točivé pole, ktoré nie je rovnomerné a bude v motore spôsobovať určité vibrácie. Toto nerovnomerné pole môžeme rozdeliť na tri zložky pričom jedna z nich bude točiť motor doprava a druhá doľava, teda ho bude brzdiť. Tieto dve zložky majú nielen inú amplitúdu, ale aj inú fázu. Výsledný moment pôsobiaci na rotor motora sa bude preto počas jednej otáčky meniť a bude spôsobovať rázy resp. vibrácie, ktoré ho môžu v prípade veľmi vysokej nesymetrie aj poškodiť. Preto sa veľké motory nesmú  prevádzkovať pri nesymetrii nad 3%.
Uvedomte si tiež, že tieto súmerné zložky fyzicky neexistujú, je to iba dobrý matematicky nástroj na výpočet nesymetrických sietí v trojfázových sústavách.
Možno by bolo vhodné, ak by ste si našiel na nete aj nejaké obrázky, s vysvetlením týchto zložiek. Nechce sa mi kresliť.

Dajte si do google vyhľadávača: "symmetrical components"
a študujte.  

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana