Je směr toku výkonu v každém časovém okamžiku stejný?
Lubomír Jindra:
jj, původní otázka byla položena zavádějícím způsobem, já jsem to bral doslovně vy jste to bral logicky jak možná měla být otázka položena správně. :) Třeba se objeví petr16289 a vyjasní na co a proč se vlastně ptal.
Citace: Fuk Tomáš 16.05.2011, 16:16
Pomineme-li vlastní indukčnost onoho vodiče, transport energie zde vypadá tak, že jedním vodičem tečou elektrony tam a nesou si každý svou potenciální energii E1, a druhým vodičem se vracejí zpátky a nesou si nějakou jinou potenciální energii E2. Pokud elektrony při průchodu spotřebičem nějakou energii odevzdaly, je E1>E2 a naopak.
Tohle mi přijde divné. Měl jsem vždy za to, že elektrony před spotřebičem i za spotřebičem jsou naprosto stejné. (eek) Že elektromagneti cké pole vytvoří jen svým průchodem cívkou k čemuž je nutí napětí. :-\
I na úrovni jednoho vodiče je možno zabývat se tokem výkonu a jeho směrem.
Nejmenuje on se ten "tok výkonu jedním vodičem" elektrický proud [A]?
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 16.05.2011, 19:21
jj, původní otázka byla položena zavádějícím způsobem, já jsem to bral doslovně vy jste to bral logicky jak možná měla být otázka položena správně. :) Třeba se objeví petr16289 a vyjasní na co a proč se vlastně ptal.
Jj, je to tak. Ale myslím, že už se neobjeví - pokud se něco chtěl dozvědět, tak se to už nejspíš dozvěděl, a pokud to byl jen žertík, tak se královsky baví, jaká debata z toho povstala. :D
Tohle mi přijde divné. Měl jsem vždy za to, že elektrony před spotřebičem i za spotřebičem jsou naprosto stejné...
Záleží na tom, co rozumíte pod pojmem stejné. Pokud do jejich porovnání zahrnete i jejich potenciální energii (tj. na jakém potenciálu se nacházejí), pak stejné jsou jen v okamžiku průchodu síťového napětí nulou.
Nejmenuje on se ten "tok výkonu jedním vodičem" elektrický proud [A]?
Jednoduchý myšlený případ s jedním zdrojem, jedním spotřebičem a zcela bezztrátovými přívody k takovému zjednodušení vskutku svádí. V reálném životě ale např. vodiče mají nějaké ztráty, takže přestože celým vodičem teče po celé délce stejný proud, na jeho začátku do něj vstupuje o něco vyšší výkon, než z něj na konci vystupuje. Rozdíl se pak jmenuje ztráty na vedení.
Milan Hudec:
Se přiznám, že tato debata mě nabourala Kirhofa i s Ohmem dohromady :)
Nicméně je dle těchto teorií vysvětlitelné většinové opálení fázového kolíku, svorky, zdířky oproti svorkám N?
Skutečně jsem viděl v naprosté většině případů v jednofáz. obvodech problém na fázi.
Petr Doležal:
Citace: Milan Hudec. 16.05.2011, 21:01
Nicméně je dle těchto teorií vysvětlitelné většinové opálení fázového kolíku, svorky, zdířky oproti svorkám N?
A nesetkal jste s tím výlučně v soustavách TN-C?
Vojtěch Běhunčík:
Souhlasím, v případě hustoty výkonového toku jde o vektor - neboť plocha už je vektor.
Na podstatě výkonu to však nic nemění.
Ovšem vždy teče odněkud někam - a hustota výkonového toku už je vektor. Ne vždy je to tak prosté, jako u vedení výkonu kabelem. Např. světelný výkon žárovky teče od rozžhaveného vlákna na všechny strany, a v každém místě prostoru má tento tok svůj směr. Kdyby ho neměl, neexistoval by stín.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana