martkube
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« kdy: 04.05.2011, 16:06 » |
|
Je to moje první téma a napíšu to obsáhle, tak mě nesežerte. Hledal jsem, ale nedohledal. Respektive dohledal jsem, že odpověď asi obsahuje norma ČSN 332130 jejíž obsah neznám. Před dvěma lety jsem rekonstruoval byt v Praze. Z 1x15A jsem navýšil na 3x20A, nechal udělat elektroinstala ci i nový přívodní kabel od hodin k pojistkové skříni v bytě (logicky z důvodů více fází) Tento kabel je 5x6 respektive průměr vodičů má být 6mm jak mi bylo sděleno a účtováno. Připojení ze strany PRE a zapečetění proběhlo bez problému.
Nyní probíhá rekonstrukce el. instalace v domě a firma mi oznámila, že mi budou muset vyměnit výše uvedený kabel, protože pro přijojení domácnosti je prý vyžadován 8 nebo 10mm průměr. Někdo mi kecal nebo kecá. Kde je pravda?
|
|
|
|
|
|
|
|
martkube
|
|
« Odpověď #4 kdy: 05.05.2011, 09:28 » |
|
Jsem debil, odevzdávám maturitní vysvědčení. Kabel s 5 vodiči o průměru 10mm by asi nikdo do bytu nenaohýbal. Fuk Tomáš> cca 2,5m Martin Šedivý> Nerozumím odpovědi. Tzn. Proč?
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #5 kdy: 05.05.2011, 09:35 » |
|
Fuk Tomáš> cca 2,5m
Pak nevidím v 5x 6 mm 2 žádný problém. Co ovládací kabel od HDO? Může se v budoucnu hodit.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #6 kdy: 05.05.2011, 09:42 » |
|
Kontrolná otázka: hovorila tá firma o medenom kábli, alebo o nejakých starých zásobách hliníkových vodičov, ktorých sa potrebuje zbaviť a ešte na tom aj zarobiť?
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #7 kdy: 05.05.2011, 11:06 » |
|
Docela se divím, že PRE zchrouplo 5x6.
PRE vyžaduje, aby v elměrném rozvaděči byly použity vodiče 4x10 qmm (přívod do hl. jističe, průchod elměrem, výstup směr byt) a vodič PEN byl propojen přes elměr. Pokud máte rozvaděč s výstupními svorkami, tak vám ovšem nic nebrání provést rozdělení PEN na PE a N již na nich a dále do bytu pokračovat třeba 5x6.
|
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #8 kdy: 05.05.2011, 20:34 » |
|
Martin Šedivý> Nerozumím odpovědi. Tzn. Proč?
Protože energetika je "stát ve státě" Protože mají jistý dokument na urovni podnikové normy, říká se mu Připojovací podmínky a tam jsou jiné požadavky Jak kde, ale někde je problém obejít požadavek Připojovacích podmínek (jít pod), i když podle ČSN to pro předpokládaný odběr vyhovuje
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
Radek Kroutil
OSVČ, Štěchovice Praha-západ
|
|
« Odpověď #9 kdy: 07.05.2011, 00:38 » |
|
PRE zajímá pouze odběrné místo. Pokud je elektroměrný rozvaděč vybaven připojovacími svorkami pro připojení napájecího kabelu do bytu, tak CYKY 5Cx6 bohatě stačí i s rezervou. Firma má prostě projektovou dokumentaci (teda možná) a tam je jiný kabel. Nebo se jí nechce fakturovat míň za , ,méněpráce..
|
Rev.tech. E2/A, elektroinstala ce, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb. tel: 603234575 Email: elkr@elkr.czwww.elkr.cz
|
|
|
|
martkube
|
|
« Odpověď #11 kdy: 17.05.2011, 17:32 » |
|
Tak to nevím, ale připojoval to a pečetil nějaký elektrikář, který si určilo PRE na nějakém svém seznamu, když mi měnili připojení na 3x20. Každopdáně díky za rady. Jestli mi někdo bude chtít měnit jakýkoli kabel, tak jedině zadarmo s uvedením všeho do původního stavu. HOWGH.
|
|
|
|