Jaký je předepsaný průměr kabelů pro připojení domácnosti k 3x20A?

(1/3) > >>

martkube:
Je to moje první téma a napíšu to obsáhle, tak mě nesežerte. Hledal jsem, ale nedohledal. Respektive dohledal jsem, že odpověď asi obsahuje norma ČSN 332130 jejíž obsah neznám.
Před dvěma lety jsem rekonstruoval byt v Praze. Z 1x15A jsem navýšil na 3x20A, nechal udělat elektroinstala ci i nový přívodní kabel od hodin k pojistkové skříni v bytě (logicky z důvodů více fází) Tento kabel je 5x6 respektive průměr vodičů má být 6mm jak mi bylo sděleno a účtováno. Připojení ze strany PRE a zapečetění proběhlo bez problému.

Nyní probíhá rekonstrukce el. instalace v domě a firma mi oznámila, že mi budou muset vyměnit výše uvedený kabel, protože pro přijojení domácnosti je prý vyžadován 8 nebo 10mm průměr.  Někdo mi kecal nebo kecá.
Kde je pravda?

Vít Rotrekl:
 Kabel CYKY 5x6mm2 (průřez, neplést s průměrem!!) na 3x20A bohatě stačí co se týče zatižitelnosti .
 Neznám kabel s průřezem (průměrem?) 8mm, pravděpodobně se bude jednat o kabel CYKY 4x10 ne?
 Jelikož jde o byt tak nepředpokládám, že by měla být někdy v budoucnu hodnota hl. jisitče víc než 3x25A a to vám ta 5x6 s přehledem uveze.
 Pokud ale tvrdíte že je instalace opravena před dvěma lety, tak jim ukažte revizku a nějakou dokumentaci o tom jak to máte provedeno tak myslím, že by se to mělo dát vyřešit že se vás ta rekonstrukce nebude týkat. Je to nějaké bytovka v majetku družstav nebo společenství vlastníků či tak něco? Obraťte se na kompetentní osobu co je oprávněná jednat s firmou co provádí rekonstrukci a určitě se nějak domluvíte.

Fuk Tomáš:
K zodpovědnému posouzení situace ještě chybí jedna informace - jak je ten stávající kabel CYKY 5x6mm2 dlouhý?

Martin Šedivý:
Docela se divím, že PRE zchrouplo 5x6.

martkube:
Jsem debil, odevzdávám maturitní vysvědčení. Kabel s 5 vodiči o průměru 10mm by asi nikdo do bytu nenaohýbal.  :D

Fuk Tomáš> cca 2,5m

Martin Šedivý> Nerozumím odpovědi. Tzn. Proč?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana