Postačí pro RD bez plynu jako hlavní jistič pouze 3x16A?

<< < (4/4)

Honza S:
Dobrá...dejme tomu 3x16 nebo 3x 25A...
má provozovatel vedení mi odmítnout připojit nějaký tarif s nočním proudem. Kdybych je ukecal třeba na těch 20A, už by to bylo fajn, ale k tomu přitápění by byl fajn i ten nízký tarif :-) tak by mě zajímalo, když si podam žádost o změnu tarifu na tarif přímotop s 20hod nočního proudu denně (tuším, že to tak nějak je) tak má právo mě odmítnout nebo mi musí vyhovět?

Fuk Tomáš:
Cenové rozhodnutí č. 5/2010 ERÚ:

čl. I. odst. (4) Odběratel si může zvolit kteroukoliv z dále uvedených sazeb, pokud splní podmínky stanovené pro její přiznání.

Podmínky uplatnění sazby D45d (str. 19):
...
5. V odběrném místě musí být řádně instalovány přímotopné elektrické spotřebiče pro
vytápění objektu.
6. Součtový instalovaný příkon přímotopných elektrických spotřebičů, včetně
instalovaného příkonu akumulačního spotřebiče pro ohřev teplé užitkové vody, je-li
takový spotřebič instalován, musí činit nejméně 40 % příkonu odpovídajícího hodnotě
hlavního jističe před elektroměrem v odběrném místě. Distributor přidělí odběrateli tuto
sazbu i tehdy, jestliže je součtový příkon přímotopných elektrických spotřebičů nižší než
40 % příkonu odpovídajícího hodnotě hlavního jističe před elektroměrem, avšak
odběratel prokáže, že výkon přímotopných elektrických spotřebičů odpovídá tepelným
ztrátám vytápěného objektu.
7. V případě, že je v odběrném místě nainstalován elektrický akumulační spotřebič pro
ohřev užitkové vody, platí pro tento spotřebič podmínky uplatnění sazby D 25d.
8. Je-li vytápěcí soustava součástí společných částí domu sloužících pouze pro společné
užívání vlastníkům nebo uživatelům bytů, musí být napájena samostatným přívodem
a měřena samostatným měřícím zařízením.
9. Odběratel zajistí technické blokování topných elektrických spotřebičů v dobách platnosti
vysokého tarifu.
...

tekseb:
Mohou se v případě hl. jističe 3x16A pro 1f zásuvkové okruhy použít 16A jističe nebo max. 10A (13A)?

Jiří Schwarz:
To je problém, na kteráý se nedá odpovědět jednoznačně ANO nebo NE.

Jištění by mělo být zvoleno tak, aby porucha v jednom okruhu nezpůsobila odpojení jiného okruhu.
Stejný hlavní jistič jako okruhový jistič je (může být) porušením této zásady. Na bezpečnost to zásadní vliv nemá (pokud nemáte nějaké zařízení, které by se ani v nějaké mimořádné situaci nemělo vypínat)
16A jako hlavní jistič, 10A jako okruhové zásuvkové a 6A na světelné okruhy - s tím se dá bez problémů fungovat, ale pokud se sejdou na jedné fázi 2 spotřebiče na 2 okruzích, ale na jedné fázi, každý bude odebírat 10A, okruhové jističe vydrží, hlavní "jen chvíli".
To by chtělo přesněji vědět co bude použito za spotřebiče, co je možné ošetřit tak, aby nebyly v provozu současně,...

Radek Kroutil:
Citace: Radek Červený  04.05.2011, 18:29

Ještě k té rekreaci. Je dnes stále více lidí, co mají v dokladech napsáno místo trvalého pobytu k.ú. Horní Dolní 158. Mám celoročně obyvatelnou chatu, jsem v tíživé bytové situaci? Mám si tedy nahlásit úřední adresu nebo jít pod most? Nebo mám legálně bydlet ve své nemovitosti a dát úřadu dobrovolně vědět, že mě najdou právě tam?

U nás sotva je kolaudace na rekreační objekt, tak neexistuje trvalý pobyt. Obec by musela tim pádem zajistit svoz komunálního odpadu, v zimě protahovat silnici atd atd. Ona ví moc dobře, proč lidi nepřihlásí.
Už teď nadává, že povolila stavět rodinné domy, ale z toho tam má trvalý pobyt nahlášeno jen pár lidí a zbytek je přihlášen v Praze. Takže obec nemá nárok na příspěvky a daně, ale ty silnice udržovat musí, a i svoz odpadu za min. rekreační poplatky

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana