Ako odstránim v PE vodiči 20A prúd pri zanedbateľnom napätí?
Martin Kurka:
Vážený pane Razin,
zkuste se osciloskopem s proudovou sondou podívat na tvar a frekvenci proudu, to by mohlo leccost vysvětlit. Jestli to bude 50Hz sinus hodně ve fázi s jedním napětím, je to nějaký PEN (na té fázi). Jestli to bude fázově posunutý sinus 50Hz, pak kapacitní proud odrušováků - poznáte ve které fázi nejvíce, ke které bude nejblíže. Jestli to bude sinus 50Hz, s typickými špičkami nabíjení kapacitní zátěže 100Hz , jsou to odrušovací prvky usměrňovačů UPS. Jestli je to deformovaných 100Hz, bude to kolem UPS. Jestli je to VF, je to protiváha TV vysílače apod. Třeba s rozborem frekvence a tvaru tu někdo bude mít větší zkušenosti a poradí vám lépe.
U Vašeho měření by bylo zajímavé uvést, nakolik se ony PE proudy v onom uzlu vektorově sčítají.
Navíc DA v exteriéru bude asi také nezávisle uzeměn a nějaký PE proud poteče i tudy.
Jinak i z hlediska selského rozumu pro odběr sestavený z normálních spotřebičů je to skrz PE značný a netypický proud a je dobré se tím zabývat. Když uvážíte, že u 500kW odběru je činný proud fází přes 700A, tak 56A proud skrz PE je cca 8%. To by musel u přípojky 3x25A téci skrz PE 1,9A a praxe ukazuje, že proudový chránič 30mA (0,12%) drží hodně často a 300mA (1,2%) vždy.
Stefan Razin:
Vážený pan Kurka,
ku tým PE (56A). Pri meraní na PE sme použili aj externý kabel na zistenie reálneho napetia medzi dvomi uzlovými bodmi a namerali sme 0,15V.
Meranie oscilom sme vykonávali a celková analýza by mala do zajtra uzrieť svetlo sveta :-).váš návrh postupu dáva zmysel.
Zatiaľ úprimne ďakujem.
Razin
Jiří Schwarz:
Je PE někde "uzemněn"?
Nemyslím v bodě rozdělení nebo před ním, myslím někde v rozvodech nebo u koncových zařízení, rozvodů,...
My se s tím setkáváme běžně. Nějaká technologie ve skříních Rack, skříň spojená s PE potenciálem, a protože je to v nějakém prostoru, kde je třeba stojanová řada spojena s pracovním uzemněním,..., skříň je jak mechanicky, tak "elektricky" spojená se stojanovou řadou, proudy řádově v jednotkách A nejsou ničím vyjímečným.
Pak je tam to trochu rozpor, každý si představuje řešení jinak, já jsem zastáncem toho, že tam, kde si na něco mohu sahnout, je bezpečnější to mít spojené, i za cenu, že mi tam poteče nějaký vyrovnávací proud.
Stefan Razin:
ano, PE je uzemnený a to na viacerých miestach.
Citace: Jiří Schwarz 28.04.2011, 07:04
Pak je tam to trochu rozpor, každý si představuje řešení jinak, já jsem zastáncem toho, že tam, kde si na něco mohu sahnout, je bezpečnější to mít spojené, i za cenu, že mi tam poteče nějaký vyrovnávací proud.
súhlasím "safety first"
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana