Ako vyriešiť prestup skrytého zvodu cez horľavé (drevené) obloženie fasády?
Milan Hudec:
Loni na Ampéru byl k vidění okapový systém se zesílenou částí vhodný i jako svod, nevzpomenete někdo?
Lukáš Rotrekl:
On se ten článek v 62 305 co pojednává o svodech a hořlavých površích dá vyložit několika způsoby.
Osobně bych se toho nebál, ale v každém případě bych použil drát AlMgSi a to poplastovaný. Pokud budu potom uvažovat oteplení i při LPL I 52st viz např. kniska 2.0, tak se o tohoto provedeni dostaneme na nejakych cca 100st (uvazována stěna rozpálená sluncem) pri vedeni energie blesku jednim svodem. Predpokladam, ze jich bude vic, takze vysledek bude nizsi..
Zapalnou teplotu dřeva jsem vyčetl nějakých 180-300stC podle druhu dřeva. Nevidím problema.
Podstatnější bude nedělat skryté spoje a nebo je aspoň provést dostatečně kvalitně. Byl jsem teď okolnostmi donucen udělat par nedostupných spojů a v podstatě k nim přistupuju jako ke spojům z zemi. Svár nebo dvě svorky a pořádně zakonzervovat. ...
EDIT: Nakonec podotykam, že v tomto důsledně rozlišuju vedení jímací a vedení svodové!
EDIT2: Smysluplnost skrytého svodu v tomto případě je mi naprosto utajena. Tady bych přesvědčil majitele i z estetického hlediska na svod po okapu (po té co bude dodělán) v mědi (pomocí svorek PPS 200 077 nebo 200 087 podle průměru okapu). Pokud by nechtěl celý hromosvod v mědi , pak někde hned nad okapem spojit na AlMgSi (FeZn) jímací soustavu (např. přímo na okapové svorce 339 059 - nerez)
Nebo se vám někomu toto provedení s prověšeným drátem líbí?
jaryk:
Citace: Jiří Buben 20.04.2011, 21:22
PVC trubka vám nic nevyřeší. měla by být netříštivá a nehořlavá. PVC je hořlavé.
Máte možnost zvětšit průřez svodu na 100mm2 nebo více, ale to záleží na tom, jestli svod je pod tím obložením ve zdi v nějaké trubce, nebo to jen truhláři přikryly svod co jim stál v cestě při obkládání palubkami.
Smice je to ale pěkná, je tam vytvořený pěkný syfonek. Zrovna nejpřímější cesta k zemi to není.
jen do těch i-y se nějak nejde trefit
Krýdl Petr:
Nojo, no.
Toto není lingvistická seance, ale pokus o konzultaci a vyřešení technického problému. ;)
Blesku bude úplně jedno jestli pojede po smici nebo smyci.
Zdarec.
Patrik Augustin:
Hledat řešení už takhle vyrobeného svodu bude dost těžké. Proč to proboha nasvést po okapové rouře? To je snad nejjednodušší způsob jak to udělat. Nevím na skryté svody mám svůj názor a vzhledem k té smyci která tam vzniká to je jak pěst na oko. Okapová roura je elegantnější řešení. pokud to chce někdo mermomocí nacpat pod obložení tak by bylo dobré použít poplastovaný drát. Druhá věc proč řešíte nějakou vzdálenost od vrchního podbití , když vám to při vstupu do zdi prochází přímo obložením a to bez jakékoliv izolace jestli dobře vidím.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana