|
Jiří Buben
Revize a údržba elektrických zařízení a strojů
|
|
« Odpověď #1 kdy: 20.04.2011, 21:10 » |
|
Zkuste si vypočítat odpory s různými délkami tyčí a uvidíte. Předpoklad je změřit rezistivit přímo na místě. Asi dvakrát v životě jsem řešil obdobný problém, a pokaždé jsem se s odporem, který jsem vypočetl, moc od reálu při měření po jeho zhotovení nesekl.
Výpočet odporu jedné zemnící tyče R=0,9 * ro/l kde ro je rezistivita půdy al je délka zemnící tyče
Páskový zemnič se vypočte jako R=2*ro/l kde ro je měrný odpor půdy a l je délka pásku.
Jsou to zjednodušené vzorečky.
Soustava tyčových zemničů spojených páskovým zemničem: odpor se počítá podle vzorce R = 1/[(0,9.h.n)/R1 + 1/R0] , kde R1 …zemní odpor tyčového zemnice n …počet tyčí h …koeficient využití tyčí (pro malé vzdálenosti mezi tyčemi je až 0,3, při velkých vzdálenostech až 0,8) R0 …zemní odpor pásku bez tyčí
Jinak s těmi šponami nevím jestli by to mělo vliv. Musely by být ale taky z nerezu, jinak za pár let tam nebudou.
|
Revizní technik E2/A Údržba a opravy elektrických zařízení strojů, průmyslových elektroinstala cí a hromosvodů. Dřevozpracujíc í průmysl a prostory se zvýšeným nebezpečím požárů. Stále se učím.....
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #2 kdy: 20.04.2011, 21:24 » |
|
Obvod stavby je 20m. Co tak obehnat kolem dokola páskem FeZn, ehm, pardon vaším oblíbeným antikorem 30x4? Špony se vám za pár měsíců promění v oxid železitý a ten opravdu vodivost nevylepší. Tyče už asi taky moc nepomůžou.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
Podbořany - projekční a revizní činnost E2A, E2B
|
|
« Odpověď #4 kdy: 21.04.2011, 07:16 » |
|
Pásek je uložen jako okruhový zemnič? Připojil jste i kari síť v základové desce?
|
Projekce vyhrazených el. zařízení v objektech tř. A + B Bytová a občanská výstavba, průmysl, zdravotnictví Návrhy a výpočty umělého osvětlení Návrhy ochrany před bleskem a přepětím Revizní technik E2A, E2B http://www.severocech.cz/ mob. 721 141 602 email: horac@podborany.cz
|
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #6 kdy: 21.04.2011, 08:32 » |
|
Jíl má trvale vysoký obsah vody, proto jeho použitím dojde k výraznému zlepšení zemního odporu, ovšem také reaguje na mráz, což má za následek zdvihání chodníku.
|
|
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #10 kdy: 21.04.2011, 11:01 » |
|
Gel Conductiver Plus prodává firma, která zároveň prodává aktiváky. Takže je otázka, zda ten gel nebude fungovat jako ten aktivák (efekt placeba).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
|
|
Jozef BABJAK
|
|
« Odpověď #14 kdy: 21.04.2011, 13:01 » |
|
Tak jsem ten výkop ze zvědavosti prolil několika kýblema vody, ta se celkem rychle vsákla. Odpor uzemnění se nezměnil ani o trošku.
A koľko soli ste dali do tej vody? Ak si dobre pamätám, na škole nás učili o zemničoch prevedených pomocou dierovanej rúry, naplnenej soľou; ako nevýhoda sa uvádzala potreba soľ pravidelne dopĺňať.
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #15 kdy: 21.04.2011, 14:11 » |
|
Je to znouzecnost, jedná se záhonek, kde může být jedině zakopaný zemnič, ostatní plocha kolem domu je tabu. O gelu jsem už slyšel, ale nemám praktickou zkušenost, napadly mě ty Fe hobliny, ale jsem velmi špatný chemik a nedokážu předpovědět, zda by tento způsob měl pozitivní, či negativní vliv. vám všem za odpovědi a přeji dobře vychlazené zelené pivo.
|
|
|
|
|
|