Jak dosáhnout dobrého uzemnění?

<< < (2/6) > >>

Radek Červený:
Před časem jsem řešil uzemnění v jisté lokalitě na skalnatém terénu a pískovém loži. Cca 30 metrů pásoviny mělo hodnotu uzemění cca 28 ohmů a víc se prostě z toho nedalo vycucat.
Když jsem v téže lokalitě dělal druhý zemnič, nechal jsem pískovou zeminu vytěžit a odvést, a navezl jsem hlínu s vysokým obsahem jílu, která se do výkopu zavezla. Tou se nový pásek zahrnul. Výsledná hodnota je 1.6 ohmu při cca 24 metrech nerez pásku.

P.S. Jediná nevýhoda je, že v zimě v mrazech ten jíl má jinou roztačnost a nadzvedává chodník, po oteplení se chodník opět posadí do původní výšky  ;)

Václav 3:
Jíl má trvale vysoký obsah vody, proto jeho použitím dojde k výraznému zlepšení zemního odporu, ovšem také reaguje na mráz, což má za následek zdvihání chodníku.

Jan Hájek:
Pokud není půda kamenitá, respektive neobsahuje moc kamenů, je možné zatlouct skládané zemnící tyče.
Mrkněte se na konec mojí aktuální přednášky IP ILPC.
http://www.kniska.eu/centrum/sborniky-ze-skoleni-honzy-a-dalibora/bulletin_2011_ip_ilpc_honza_hajek
Tyto tyče, samozřejmě pokud je zatloukání za pomoci trojnožky, jdou zatlouct až do hloubky 9 m.
Tady je animace o zatloukání:
http://www.kniska.eu/animace/animace-dehn/Eintrieben%20von%20Tiefenerdern.wmv

Petr Doležal:
Mám pocit, že na vylepšení odporu existuje nějaký gelový roztok.

Petr Doležal:
Našel jsem v jedné diskusi:

Milan Selezan
Neverifikovaný uživatel @6

Re: Ako realizovať uzemnenie v kamenistom podloží?
« Odpověď #4 kdy: 29.08.2005, 07:03 »    Odpověď s citací Změnit zprávu Smazat zprávu Rozdělit téma

Na rozvodnom závode VSE v Rožňave skúšali španielský prípravok "Želé Conductiver Plus". Nemám adresu dovozcu, ale má to byť nejaká bratislavská firma. Pri predvádzaní podľa pracovníkov boli dosiahnuté veľmi dobré výsledky. Dodáva sa vo vedierku a riedi sa vodou a roztok sa vlieva do jamy elektródy, resp. zemniča. V prospekte sa píše, že želé je ekologické a:
- je schopné vytvárať častočne ionizované elektrolity
- zvyšuje vodivosť pôdy na 200% pre žrážkový úhrn 700l/m2

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana