Jak dosáhnout dobrého uzemnění?

(1/6) > >>

Milan Hudec:
Na prostoru o rozměrech 8x2m (víc k dispozici není) potřebuji zřídit co možno nej. uzemnění,
v plánu mám pásek ve spojení s tyčemi délky 1,5m zatlučených po 2m.
Bylo by možno takto provedené uzemnění ještě vylepšit zasypáním výkopu Fe odpady od soustruhů?.
Na zemnič chci použít nerez A4.

Jiří Buben:
Zkuste si vypočítat odpory s různými délkami tyčí a uvidíte. Předpoklad je změřit rezistivit přímo na místě. Asi dvakrát v životě jsem řešil obdobný problém, a pokaždé jsem se s odporem, který jsem vypočetl, moc od reálu při měření po jeho zhotovení nesekl.

Výpočet odporu jedné zemnící tyče R=0,9 * ro/l kde ro je rezistivita půdy al je délka zemnící tyče

Páskový zemnič se vypočte jako R=2*ro/l kde ro je měrný odpor půdy a l je délka pásku.

Jsou to zjednodušené vzorečky.

Soustava tyčových zemničů spojených páskovým zemničem:
odpor se počítá podle vzorce
R = 1/[(0,9.h.n)/R1 + 1/R0] ,
kde
R1 …zemní odpor tyčového zemnice
n …počet tyčí
h …koeficient využití tyčí (pro malé vzdálenosti mezi tyčemi je až 0,3, při
velkých vzdálenostech až 0,8)
R0 …zemní odpor pásku bez tyčí

Jinak s těmi šponami nevím jestli by to mělo vliv. Musely by být ale taky z nerezu, jinak za pár let tam nebudou.

Jirka Š. Svejkovský:
Obvod stavby je 20m. Co tak obehnat kolem dokola páskem FeZn, ehm, pardon vaším oblíbeným antikorem 30x4? Špony se vám za pár měsíců promění v oxid železitý a ten opravdu vodivost nevylepší. Tyče už asi taky moc nepomůžou.

Jiří Buben:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  20.04.2011, 21:24

Obvod stavby je 20m. Co tak obehnat kolem dokola páskem FeZn, ehm, pardon vaším oblíbeným antikorem 30x4? Špony se vám za pár měsíců promění v oxid železitý a ten opravdu vodivost nevylepší. Tyče už asi taky moc nepomohou.

Obávám se, že se nejedná o obvod stavby, ale nějaký dvoreček, či něco podobného.

Pavel Horský:
Pásek je uložen jako okruhový zemnič?  Připojil jste i kari síť v základové desce?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana