Jak je to s proudem, který vstupuje do spotřebiče a vystupuje z něj?
Jiří Homolka:
Jak je to s proudem vstupujícím do spotřebiče a vystupujícím z něj?
Dočetl jsem se, že proud, který jde fázovým vodičem do spotřebiče se rovná proudu, který jde zpět do nulového vodiče, čemuž nerozumím.
Jak si pak spotřebič vezme proud nutný pro jeho chod?
František Janeček:
Vodním kolem nebo turbinou také protéká proud ale vody.Přesně takové množství vody jaké do turbiny přiteče, takové množství odteče a proud vody koná práci v závislosti na množství proteklé vody a spádu.U elektrického proudu je tomu obdobně.Spád je analogie napětí.
Jiří Buben:
Každý spotřebič má nějaký elektrický odpor, nebo impedanci. Velice laicky a zkráceně řečeno, práci el. spotřebiče způsobuje proud protékající jeho odporem či impedancí. No a spotřebič si nebere proud nutný pro svůj chod, ale bere si tu práci způsobenou průchodem proudu. Učitel by ze mě nebyl. ;D
Kolega byl rychlejší.
Milan Hudec:
Proč je tedy v mnoha případech opálený pouze fázový kolík zástrčky, či fázová zdířka zásuvky, či fázový spoj na věnečku?
Řekl bych, že se jedná tak o 70% případů, máte podobné zkušenosti, či mám jen štěstí na fáze.
Jirka Š. Svejkovský:
Ono to platí obecněji. Popisuje to 1. Kirchhoffův zákon. Pokud je vše v pořádku, tak proud, který do spotřebiče natlačíte, ze spotřebiče musí ven ve stejném množství.
Zkuste si to představit jako řetěz u kola. Aby se zadní kolo točilo (spotřebič pracoval), musíte vepředu šlapat do pedálů (parou roztáčet generátor). Řetěz (vodiče) přenáší energii šlapek na zadní kolo. Přitom je rychlost pohybu řetězu stejná v celé jeho délce a nikde se nemění. To by šlo udělat pouze převodovkou (transformátor), která sice dokáže třeba zvýšit sílu přenášenou na kolo (napětí), ale za cenu snížení rychlosti (proud). Výkon tak zůstává stejný (zadýcháte se stejně).
Protože každý spotřebič má nenulový odpor, vnikne na něm úbytek napětí. V normální distribuční síti jsou spotřebiče zapojeny v podstatě paralelně, takže je úbytek napětí roven napětí v síti (obvykle 230V).
Výkon je dán násobkem úbytku napětí na spotřebiči a proudu spotřebičem procházejícím:
P = U . I [W, V, A]
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana