Už jste slyšeli o akumulaci energie z blesku?
Miroslav Minařík:
Deset roků pryč. Nemá už někdo zachytávač bleskové energie? Třeba pro elektrokoloběž ku? (dance)
Jan Franěk:
Všude kde jsem prozatím měl možnost vidět místo po úderu blesku, proměnili díky absenci ochrany před bleskem (nebo jeho špatnou imitací), jeho velkou energii na dynamickou, nebo tepelnou, což je blízko dotazu ::)
Ale bohužel dynamická energie ničila majetek a tepelná energie podpalovala.
Jiří Schwarz:
Je to již několik desítek let zpátky...
V rádiu jsem poslouchal pořad Meteor, něco na to téma vyšlo i v časopisu VTM:
- krásný slunečný den, na hladinu vody dopadne foton a způsobí, že molekula vody, která se v tom okamžiku odděluje z hladiny, si s sebou odnese nějaký elektron navíc, protože ho "vyrazil" ten právě dopadající foton.
- takže kdyby se dal chytat ten náboj, co si odpařující se voda odnáší, byl by to zdroj energie a bylo by méně bouřek...
Byla to slepá cesta, teorie, která je v praxi nevyužitelná i v době nanovláken... nebo to někdo "šikovně zamknul do trezoru" protože by přišel o část zisků z jiných zdrojů energie?
Jirka Š. Svejkovský:
Těch fotonů, co dopadají na Zem není zase tolik. Asi 1 kW na metr čtvereční. Projektanti FVE to znají dobře. A to musí být slunce kolmo na zemský povrch.
Mimochodem, za ten princip excitace elektronu po dopadu fotonu obdržel svojí jedinou nobelovku Albert Einstein už v roce 1921.
Jan Yossarian:
Citace: Miroslav Minařík 14.04.2011, 17:50
Včera mi Josef Nosek ukázal kus obyčejného papíru z několika informacemi.
... patentovaný systém ... využití energie blesku ...
hmmm ... pěkný nesmysl, pomyslel jsem si zprvu.
Pak jsme s kolegyni vyrazili s kamerou hledat autora této informace.
Dnes ráno s ním udělal rozhovor Stanislav Cieslar, šéfredaktor časopisu All for Power.
Podívejte se sami a dejte vědět co si o tom myslíte.
To je sice dvanáct roků starý záznam, ale je to fascinujůce!
To bylo na tom veletrhu jako zpestření nebo to chlapec myslel vážně? Niečo také na Ampéri som teda nezbadal! :-))))
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana