Už jste slyšeli o akumulaci energie z blesku?

<< < (14/18) > >>

Petr Doležal:
Ještě jedna odpověď od EÚ SAV, tentokrát přímo od ředitele.

Vážený pán Doležal,

p. Ondrejovi Putrovi sme v roku 2004 umožnili, aby sa v laboratórnych podmienkach zoznámil so schopnosťou supravodičov prenášať veľké prúdy.
Dohodli sme sa tiež, že s našou pomocou navrhne, zostrojí a otestuje impulzný transformátor. Keďže sa mu v priebehu 6 mesiacov nepodarilo dosiahnuť potrebné parametre zariadenia, spoluprácu s ním sme ukončili a ďalší výskum v tomto smere nepokračoval.
Tvrdenie, že funkčnosť jeho zariadenia bola u nás otestovaná v laboratórnych podmienkach, je hrubým zavádzaním.

S pozdravom

Ing. Karol Frohlich, DrSc.
Riaditel
Elektrotechnic ky ustav SAV

Toto téma ještě nezamykejme, ať se k tomu může veřejně vyjádřit přímo pan Putra. Nevěřím, že by toto vlákno nesledoval.

Miroslav Minařík:
Citace: Petr Doležal  19.04.2011, 12:29

Ještě jedna odpověď od EÚ SAV, tentokrát přímo od ředitele.

Vážený pán Doležal,

p. Ondrejovi Putrovi sme v roku 2004 umožnili, aby sa v laboratórnych podmienkach zoznámil so schopnosťou supravodičov prenášať veľké prúdy.
Dohodli sme sa tiež, že s našou pomocou navrhne, zostrojí a otestuje impulzný transformátor. Keďže sa mu v priebehu 6 mesiacov nepodarilo dosiahnuť potrebné parametre zariadenia, spoluprácu s ním sme ukončili a ďalší výskum v tomto smere nepokračoval.
Tvrdenie, že funkčnosť jeho zariadenia bola u nás otestovaná v laboratórnych podmienkach, je hrubým zavádzaním.

S pozdravom

Ing. Karol Frohlich, DrSc.
Riaditel
Elektrotechnic ky ustav SAV

Toto téma ještě nezamykejme, ať se k tomu může veřejně vyjádřit přímo pan Putra. Nevěřím, že by toto vlákno nesledoval.

Petře dík za tvou investigativní činnost, začíná to být "naozaj" napínavé!

Jirka Š. Svejkovský:
Teď mě napadla taková kacířská myšlenka.

Co takhle (nejenom) na aktivní hromosvod připevnit místo svodů pořádný kondenzátor. Při náboji 300C a napětí 1MV by nemusel být zase až tak velký. Po úderu blesku by se automaticky vybil přes střídač do sítě nn. Jestli by to ERU uznal jako OZE, dalo by se na to vydělat i pár peněz, ne?

Teď mě omluvte, běžím na patentový úřad ...  ;) 8)

Fuk Tomáš:
Baterii kondenzátorů, která nabitá na tuším cca 140 kV uměla vybudit bleskovou vlnu 10/350 s amplitudou 70 kA, jsem už viděl (a určitě uměla i víc),  takže baterii kondů na 1 MV a 150kA bleskovou vlnu si představit dovedu.
Trochu větší problém mám představit si střídač napájený 1 MV. To ale nemůže bránit v udělení patentu.

Jak to v Bubenči dopadlo? Vzali to?  :D

Miroslav Minařík:
Včera jsem oslovil s probou závěrečného slova přítele, který díky svému postavení a znalostem může udělat vědeckou tečku za touto diskusí a rovněž klasifikovat znalosti pana Putry.

Cituji:

(poklona)
no je to typický fenomém postbolševické drzosti, výsměch  lidem, kteří něco tvoří, pracují versus znudění rozmazlení spratci s  penězi od kohokoliv. Může být i předmětem sázky.

Zdálo by se, že ví o čem mluví.
Nikoliv a na střední škole v ČR by chlapec asi neuspěl.

Supravodiče, cívka zpoždění výboje,... :)))) No. SUpravodič při  proudech nad 10 kA a impulsních proudech, za pokojových teplot, prosím ukažte mi ho :))))

Cívka jako systém tvarování impulsu, ... prosím to nestačí ani na Wikipedii, ...
NE, málo zcela nedostatečných předpokladů.
Pro proudy nad 10 kA a době trvání výboje cca 50 us.
Není materiál, který by jak  hovoří respondent byl "s nízkými ztrátami".... NE.
Energie blesku pravil GWh.
Tak zde je ten hlavní zakopaný pes.
Mějme střední blesk, I=40kA, pro přeskokové napětí U=30kV, dobu výboje 50us.
Kolik si myslíte že získáte energie?  
W=U.I.t=30.10e3.40.10e3.50e-6 =  60kJ.
OK, kolik je to Wh? Celých 16 Wh  nikoliv 1 GWh!

Byl kdysi výzkum za N. Tesly a lze spočítat kolik je kapacita Země jako sférického kondenzátoru při intenzitě elektrického pole 100 V/m.  
http://archiv.astronomie.cz/modules.php?file=article&name=News&sid=546
Je řádově pod současnou denní spotřebou civilizace na Zemi.
Nyní se mi  do mailu nechce provádět cvičení, tímto příkladem jsou zkoušeni na  
prvním stupni střední školy v Evropě žáčci.

Závěrem, odhadem s rychlými nepřesnostmi je čerpatelná energie Zeměkoule jako sférického kondenzátoru při 100% využití a zpracování
W=0.8 GWs = 0.2222 MWh.  :)))
Prosím ověřte si :)))  
http://archiv.astronomie.cz/modules.php?file=article&name=News&sid=546  
  čtěte dole, kontinuální proud a impedance prostředí+-

Tečka.
DOporučuji považovat za typický žertík blbečků. Je to fenomén  těžce se nudících lidí obzvlášť .... Chybí chlapečkovi základní vojenská služba a trošku bolševici v patách.
DObře si chlapec vystřelil. Asi vyhrál pivo :))) Nemá ani znalosti ze  základní školy, zcela netechnický, naučený memorovaný text.

Konec citace ....
Všem diskutujícím  (poklona)  za názory. Teď se přepneme zase jinam. Svého přítele na e-mailu nechávám v anonymitě.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana