Je spojení uzemnění hromosvodu s vodičem PEN elektroinstalace výhodné ?

<< < (15/19) > >>

Fuk Tomáš:
Citace: Alois Kadlík  21.04.2011, 12:05

Podle popisování svědků a následků při zásahu bleskem, jsem si vytvořil názor,
že blesk i když je to elektrický jev se nechová vždy podle ohmova zákona.

Záleží na tom, kterou formulaci Ohmova zákona máte na mysli.

Jestli tu nejjednodušší, která považuje odpor za konstantu a říká, že podíl napětí a proudu je jí roven,

anebo tu obecnější, která vlastně definuje impedanci jako poměr vektorů napětí a proudu, přičemž impedance může být závislá na proudu (resp. napětí) a frekvenci.

Obecně se elektromagneti cké projevy blesku řídí Maxwellovými rovnicemi, ale to je trochu složité pro internetové diskusní fórum.

Prosím o zdůvodnění, proč by vodovod, který je na stejném potenciálu jako já,
do mně pustil proud.  

Kdyby tomu tak bylo, tak by do vás žádný proud nepustil. Bohužel tomu tak ve Vašem případě není.
Vodovodní kohoutek je ve Vašem případě na potenciálu vzdálené země, zatímco Vy stojící na podlaze nejnižšího podlaží jste v okamžiku vrcholu bleskové proudové vlny na velmi vysokém potenciálu, lišícím se od potenciálu vzdálené země - v příkladu co jsem uvedl - o 500 až 1500 kV.
Nějaké gumové podrážky nebo pantofle jsou v takovém případě spíše na škodu, protože místo aby se proud rozložil do plochy, soustředí se výboj do jednoho místa a následky jsou o to horší.

V osadě Jizerka by spojení uzemnění vodiče PEN a hromosvodu nemohlo zabránit
nešťastné události. Cesta bleskového proudu šla mimo uzemnění hromosvodu.  

Cesta bleskového proudu šla mimo strojený hromosvod, a jako náhodný hromosvod posloužil zaparkovaný skříňový automobil, zřejmě už mimo ochrannou zónu hromosvodu na budově. Pokud by byl PEN elektroinstala ce spojen se zasaženým (náhodným) "hromosvodem",  tj. kostrou automobilu, bylo by napětí mezi podlahou pod chalupářem a lampou mnohonásobně menší, a k úrazu by nejspíše vůbec nedošlo.
Podstata tohoto ochranného opatření není ve spojení zemničů (i když každý zemnič navíc je dobrý),  ale v kvalitním vodivém spojení PEN s hromosvodem, a to v místě co nejbližším zemi.

Kdyby bylo bývalo udeřilo do strojeného hromosvodu na té chalupě, a chalupář by seděl v koutě poblíž svodu/zemniče, pak by v důsledku chybějícího spojení mezi PEN a zemničem hromosvodu velmi pravděpodobně došlo k úrazu také.

Jan Hájek:

V osadě Jizerka by spojení uzemnění vodiče PEN a hromosvodu nemohlo zabránit
nešťastné události. Cesta bleskového proudu šla mimo uzemnění hromosvodu.   

Jsem přesvědčen, že pokud by byly zemniče jímací soustavy mezi sebou propojeny dokola ( nebo byl okružní zemnič) a napojeny na přivedený PEN, ten člověk by žil. Je to smutné, ale toto propojení je doporučováno již více jak jedno století, stejně se najdou chytráci, co to neustále nedokážou pochopit.

Fuk Tomáš:
Je to tak.

Milan Hudec:
Citace: Miroslav Minařík  20.04.2011, 21:42

Tak to uzavřeme?

Já jsem doploužil, navíc je Zelený čtvr.,  a obávám se o zdraví p.Fuka :)

Fuk Tomáš:
Citace: Milan Hudec.  21.04.2011, 14:04

...a obávám se o zdraví p.Fuka :)

(poklona) , ale obav netřeba. Jsem povahy klidné a jen tak mě něco nerozhodí  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana