Aké ma byť farebne značenie vodičov vo vypínači svetelného okruhu?

<< < (2/2)

Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec.  10.04.2011, 09:29

Ne, ne 5-51 ed.3 příloha ZD modrou do vypínače nedovoluje alespon v ČR.

Naprostý souhlas  (jednicka)  Jsen téhož názoru.  Píšu to do závad při revizích. Firmy to pak alespoň přeznačují, i když to není zrovna to nejlepší řešení. Správnější by bylo, udělat to hned pořádně.
Sice se nepohybuji ve zdravotnictví, ani na Slovensku, ale také si troufám tvrdit, že to nebude správně provedené. DOporučuji si to ještě ověřit v dotčených normách na Slovensku.

PS: už jsem viděl i instalaci, kde byl modrý použit jako PEN a zároveň jako druhý vodič do vypínače. Pěkně si to kdysi firma (nebo elektrikář v akci Z) usnadnil. Někdy dodám pár fotek.

Jiří Buben:
Citace: Milan Hudec.  10.04.2011, 09:29

Ne, ne 5-51 ed.3 příloha ZD modrou do vypínače nedovoluje alespon v ČR.
ale ted koukám, že dotaz je asi ze Slovenska?

A jé, na to jsem nějak pozapomněl. :-[ Díky za připomenutí. Máte pravdu v ČR je tomu tak a nesmí se použít na jiné účely než pro střední vodič. Na Slovensku nevím, ale pokud budu vycházet z EN 60446, tak stejně by se modrá barva mohla pro jiné účely použít pouze v rozvodech kde se střední vodič nevyskytuje, tak jak jsem psal. To zda mají na Slovensku v jiné normě něco podobného jako uvádíte Vy nevím.

Daniel Hudzík:
Citace: Jiří Buben  10.04.2011, 11:04

A jé, na to jsem nějak pozapomněl. :-[ Díky za připomenutí. Máte pravdu v ČR je tomu tak a nesmí se použít na jiné účely než pro střední vodič. Na Slovensku nevím, ale pokud budu vycházet z EN 60446, tak stejně by se modrá barva mohla pro jiné účely použít pouze v rozvodech kde se střední vodič nevyskytuje, tak jak jsem psal. To zda mají na Slovensku v jiné normě něco podobného jako uvádíte Vy nevím.

Presne rovnako je to aj na SVK, ale velmi caste je pouzivanie kablov 3C a dokonca v starsich instalaciach 2B
clovek sa potom nestaci divit ked vidi v krabici prepojeny zeleno-zlty vodic na svorke s ciernym/hnedym

Jirka Š. Svejkovský:
Na modrý vodič ve vypínači jsem částečně rezignoval. Člověk (záměrně nepíšu elektrikář),  který nepochopí jeho smysl je kandidát na Darwinovu cenu.

Václav 3:
Modrý vodič do vypínače v poslední době "prosadili" výrobci kabelů tím, že podle vzoru EU nevyrábějí kabely CYKY v kombinaci 2A, ale pouze 3A, zato vyrábějí nesmyslný kabel 2D, který je použitelný pouze jako spojení HDO se stykačem. A protože všichni šetří, tak tam kabel 3A nedá téměř nikdo.

Citace: Jirka Š. Svejkovský  10.04.2011, 22:08

Na modrý vodič ve vypínači jsem částečně rezignoval.

Já ne, pokud není přeznačený na obou koncích, tak to netoleruji, protože ve vypínači je to jasné, ve svorkovací krabici nebo ve světle už ne.

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana