Jaké hrozí nebezpečí při zanulování již rozdělených vodičů PE a N?

<< < (2/3) > >>

Jiří Schwarz:
Když "přehlédnu" všechny hlasy proti, napadá mi jedna maličkost k zamyšlení - jak by se posuzoval průřez přívodního kabelu?
5x4mm2 CYKY (CYSY) jsou OK, ale když čistě teoreticky budu mít paralelně 2ks vodičů 4mm2, mohu prohlásit, že jsem "vytvořil PEN" a že má malý průřez?

Lubomír Jindra:
Citace: Rudolf Šála  05.04.2011, 23:22

Rozhodně je to špatně když se za bodem rozdělení spojí PE a N, PE je pak zatěžován pracovními proudy, což ...

... může způsobit zhoršení spojů nebo úplné přerušení a tím vznik nebezpečného dotykového napětí na neživých částech. (!) Proto se v koncových obvodech opustil systém TN-C a přešlo se na TN-C-S. Vaše propojka v TN-C-S výhodu odděleného nezatíženého vodiče PE v přívodním vedení ruší.

Jistě pravděpodobnos t že se něco stane je malá, ale vemte v úvahu že když se COKOLI stane, bude to hrubá závada kterou každý technik hned najde a někdo si to pěkně odskáče tak, že si to odsedí. ;)

Kamil Táborský:
Citace: Rudolf Šála  05.04.2011, 23:22

Selský rozum mi říká že v přenosných (stavební?) rozvaděčích by měl být chránič bez pardónu...

Jedná se o rozvaděče určené pro napojování 3 fázových přívodů k výstavištním stánkům na veletrzích.
Na konci těchto přívodů jsou menší rozvaděče s jednofázovými zásuvkami chráněné samozřejmě proudovými chrániči.

Je mi jasné, že jednou rozdělený vodič PEN se již nesmí znovu spojit. Ale holt praxe u těchto provizorních instalacích je trošku jiná.  :)

Mimochodem,jaké požadavky se kladou na instalaci ve stánkách na veletrzích u těchto krátkodobých instalacích.
Existuje na to nějaká zvláštní norma?

Radim Strycharski:
ČSN a TNI 33 2000-7-711.

Jiří Buben:
Pokud jde o rozvaděče, ze kterých se napájejí stánky atd. tak už přívod k tomuto rozvaděči by podle mého soudu měl být chráněn chráničem s dIn 300 mA dle ČSN 33 2000-7-711, protože tento rozvaděč se podle vámi udaných informací přesouvá z místa na místo a tudíž je už součástí krátkodobých instalací. Výstupy z tohoto rozvaděče by měly bát chráněny také FI a to 30 mA pokud se jedná o zásuvky  do 32 A.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana