### O atomových elektrárnách živě teď!
Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír 16.03.2011, 12:21
Taky poslouchám archiv. Je to chytrá žena, nicméně odpovídá velmi obecně a diplomaticky. Je pravda, že nejsou detailní informace.
Proti informacím, které měla včera se situace ale výrazně zhoršila.
Nemyslím, že odpovídá obecně a diplomaticky. Odpovídá věcně - kde to má podložené fakty, tak odpovídá jasně. Kde musí vyjádřit svůj názor, tak uvede že je to její názor (kvalifikovaný odhad), a nepouští se do spekulací. Vzhledem k tomu, že to bylo určeno laické veřejnosti, vyhnula se přemíře odborných výrazů.
U mne má jedničku.
Koho to zajímá, připojil jsem český překlad manuálu ke stupnici INES a vytaženou ilustrativní tabulku.
Podle mne (ale je to jen můj soukromý názor) je Fukushima I. nyní na stupni 5.
Rozmahel Vladimír:
Třeba na dotaz možnosti neřízené jaderné reakce v reaktoru řekla, že se to jistě podaří uchladit. Já v to doufám taky. Mohla taky říci, pokud se to neuchladí, ano, je to možné.
Je to obdoba výrazu pro láhev naplněnou do poloviny.
Optimista nebo nešiřitel paniky řekne, láhev je zpola plná.
Pesimista nebo opatrnější člověk řekne, láhev je poloprázdná.
Fuk Tomáš:
Jenže je rozdíl mezi naším, lidsky motivovaným doufáním, a jejím, všemi dostupnými informacemi a znalostmi podloženým přesvědčením.
Ano, tím vyjádřila svůj názor (že se to podaří uchladit) a nepouštěla se do spekulací, co by se stalo, kdyby se to nepodařilo uchladit. Takových spekulací by byla možná spousta. Například: Co se stane, když tam zítra přijde další zemětřesení 9 stupňů Richtera a 20 m vysoká vlna tsunami? Na vymýšlení možných katastrof pro média už se ozvala hromada expertů, a je dobře, že zazněl také její střízlivý hlas.
Lubomír Jindra:
Obávám se že Fukušimu nemají pod kontrolou a že se situace zhoršuje.
Obávám se, že tato katastrofa může změnit svět více než 11.září.
Jirka Š. Svejkovský:
Tak bych to neviděl. Útok na dvojčata změnil svět politicky. Katastrofa v Japonsku tak daleko nepůjde.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana