Co obnáší výměna bodovek 12V za 230V ?

(1/4) > >>

tadeas jamka:
V roce 2006 jsme si pořídili do obývacího pokoje bodovky.Protož e máme mezi sádrokartonový m podhledem a původním dřevěným stropem malou vzdálenost (v průměru asi deset centimetrů),  doporučili nám v obchodě, kde jsme světla kupovali, ať si pořídíme bodovky na 12V, s trafem. Trafo jsme měli nějaké speciální, pro dálkový stmívací ovladač. Neosvědčilo se nám to ale (stmívání nefungovalo tak jak jsme si představovali) a tak jsme se rozhodli toto trafo vyhodit. Rozřezali jsme strop a trafo si nechali vyměnit. Elektrikář, který to prováděl tvrdil, že by trafo úplně vyhodil a dal tam bodovky na 230V, že trafo bude jednou za čas stejně potřeba vyměnit kvůli poruše a zase budeme muset řezat strop.

Teď o tom přemýšlíme a zajímalo by nás, co by taková výměna obnášela a jestli je vůbec možná. Nevím přesně jaké průřezy mají kabely mezi trafem a bodovkami, ale jsou dost široké a tvrdé, takže by se možná měnit nemusely. Co se musí vyměnit u samotné bodovky? Stačí jenom takové to bílé kolečko, do kterého se srká žárovka nebo i celý zbytek bodovky? A je opravdu malá vzdálenost mezi podhledem a původním stropem rizikovější u bodovek 230V než u 12V? Jenom pro upřesnění - teď tam máme 20W halogenové žárovky, ale chceme je vyměnit za led žárovky, které tak moc nehřejí a nad každou žárovkou máme na tom dřevěném stropě takovou šedou nehořlavou destičku (asi 20x20cm),  aby se nezahřívalo dřevo.

Martin H.:
Citace: tadeas jamka  10.03.2011, 15:46

Elektrikář, který to prováděl tvrdil, že by trafo úplně vyhodil a dal tam bodovky na 230V, že trafo bude jednou za čas stejně potřeba vyměnit kvůli poruše a zase budeme muset řezat strop.

Rozumne inštalované elektronické trafo by sa malo dať normálne vytiahnuť cez otvor pre bodovku. Vyberiete žiarovku, demontujete bodovku, natiahnete ruku a vytiahnete trafo.

Vašák Mirek:
To zda je to problém, by vám nejlépe sdělil elektrikář který měnil trafo. Ten viděl jakým kabelem jsou bodovky propojeny. Bodovky nevím jaké máte,možná stačí vyměnit jen patice/bílé kolečko/ Jinak vzhledem k dřevěnému stropu Led diody je dobrá volba, otázka jak to bude v obýváku svítit. Já osobně bych je viděl radši na chodbě. Stejně nemáte jinou možnost něž se obrátit na elektrikáře,který vše posoudí na místě.

Lubomír Jindra:
Asi před půl rokem jsem měl v malé koupelně v paneláku kdysi kýmsi rekonstruované takže s podhledem a bodovkami 12V připojit nový ventilátor. Na první pohled pohoda, jenže ten idi.. co to dělal trafo a všechny kabely vložil do profilů ještě před montáží sádrokartonu a aby to jo drželo, všechno pěkně pořádně kolem dokola těch profilů omotal širokou izolepou! Než jsem vypátral kde ve stropě se to trafo nachází a než se mi ho podařilo vyrvat z toho profilu, byl strop jako ementál  (surprice)  Zákaznici jsem slíbil, že to bude pohoda a nakonec to byla hrůza  (zle)

Ve vašem případě stačí vyřadit trafo, vyměnit objímky a osadit nové LEDky. Když elektrikář nenarazí na nějaký špek...

Citace: tadeas jamka  10.03.2011, 15:46

Protože máme mezi sádrokartonový m podhledem a původním dřevěným stropem malou vzdálenost (v průměru asi deset centimetrů),  doporučili nám v obchodě, kde jsme světla kupovali, ať si pořídíme bodovky na 12V, s trafem.

Tomu říkám dobrý obchodník  (doh) Kromě bodovek vám do toho dřeva hřálo ještě trafo (plc) LEDky ideál  (jednicka)

Patrik Augustin:
LEDky určitě, ale ty dělají teplo taky a ne zrovna malé  ;) ale určitě je to vzhledem k jejich spotřebě výhodnější. Na druhou stranu je potřeba si spočítat vstupní cenu těch žárovek a jejich úsporu. Návratnost vás nemile překvapí. Samozřejmě v případě, že se koupí LEDky normálně ve kšeftě kvalitní a ne žádná čína. Ty LED žárovky mají také svou životnost nebudou svítit věčně. Jinak pokud by dělal instalaci nad SDK normalní elektrikář tak předpokládám umístit trafo buď v šachtě a nebo někde u nějaké bodovky aby se dalo normálně měnit. Když to udělá pako jak psal kolega Jindra tak je to takový způsob (já mám hotovo dejte prachy a po mě potopa). Spousta rádoby elektrikářů nepočítá s tím, že by se to mělo někdy taky opravovat když se to podělá a pak když se k tomu dostane někdo jiný na opravu tak je za debila on a může se z toho vzteknout  >:D Na tyhle podhledy ideální věc inspekční kamera (endoskop) začal jsem to používat a ušetřím si spoustu práce  ::)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana