Aky typ kabla pre podruzne rozvadzace?
Michal Krol:
Chcem Vas poprosit o vysvetlenie:
V projekte mam len jeden - hlavny rozvadzac napajany z elektromernej skrinky CYKY 4x16 s naslednym rozdelenim PEN na PE a N. Chcem pridat podruzny rozvadzac do garaze (nebola povodne v projekte) "prilepenej" k domu a do podkrovia (pre komfort).
Maju sa podruzne rozvadzace zasadne napajat uz len s 5xnieco alebo je mozne ich napajanie aj s 4xnieco (este pred rozdelenim PEN v hlavnom rozvadzaci) s tym, ze k rozdeleniu PEN dojde v podruznych rozvadzacoch. Dakujem za odpoved.
P.S. Berte to prosim ako moje samovzdelavani e, bez elektrikara robit sam nic nemienim.
Jiří Schwarz:
U 4-vodičového rozvodu TN-C by měl být průřez PEN vodiče minimálně 10mm2 Cu nebo 16mm2 Al. Já bych do podkroví raději tahal 5x4mm2, maximálně 5x6mm2, rozhodně ne 4x10mm2
Ale jesti máte z elektroměrovéh o rozvaděče opravdu jen jeden kabel CYKY 4x16, možná se jednou budete mlátit pěstí do hlavy. Ono je třeba ošetřit přepínání tarifů a blokování některých spotřebičů.
A jestli to nepožadujete teď hned a tak to projektant nepřipravil jako rezervu, hoďte mu projekt na hlavu a najděte si někoho, kdo tomu rozumí!
Už jsem potkal hodně "čmáralů", co si hrají na projektanty a bez pořádného "úplatku" by jim nikdo nikdy nic nemohl schválit...
Oliver Mička:
Od elektromera rozhodne viesť kábel CYKY-J 5x10 (stačí aj 5x6 pokiaľ bude hl.istenie B25/3) ale s ním v zemi by som viedol aspoň aj CYKY-J 3x1,5 pre HDO (nemusíte ho využívať dnes ale máte ho tam do budúcna pre prípad elektrického kúrenia )
Bod rozdelenia PEN na PE a N sa robí podla mňa vždy v elektromerovej skrinke.
Do podružných rozvádzačov viesť kábel CYKY-J 5x4 (istenie B20/3)
Michal Krol:
Upresnim moju otazku:
Do domu uz mam podla projektu dotiahnuty CYKY-J 4x16. Okrem inych aj CYKY-J 3x1,5 pre HDO.
V projekte ale nemam podruzne rozvadzace, tie chcem pridat. Moja otazka znie, ci podruzne rozvadzace napajat kablom typu 4x napr.6 pred rozdelenenim PEN v hlavnom rozvadzaci alebo 5x napr.6 po rozdeleni PEN v hlavnom rozvadzaci. Teda ci bod rozdelenia PEN na PE a N v dome ma (alebo musi?) byt iba jeden - v mojom pripade v hlavnom rozvadzaci?
Vít Rotrekl:
odpověděl vám p.Schwarz
Můžete natáhnout i 4x i 5x, ale...
... Bod rozdělení sítě na TN-C na TN-S musíte uzemnit, takže stejně musíte přívést ten pátý vodič :)
... minimální průřezy u sítě TNC jsou Cu 10mm pro Al 16mm...
Podkud neplánujete v podkroví nebo v garáži jaderný reaktor, bohatě vám bude stačit i 5x6 + 3x1,5 na případný ovládání HDO. Nebo pro jistotu 5x1,5 kdyby náhodou
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana