Zohledňuje se u impedance poruchové smyčky charakteristika jistícího prvku?

<< < (3/4) > >>

Jirka Š. Svejkovský:
Nic.

Pro vzorec 50V/0,03A vám vyjde odpor uzemnění 1,7 kOhm (to dáte, ne?) oproti 330 Ohm (to dáte taky).

Pro splnění podmínek automatického vypnutí v dostatečně krátkém čase R < Uf/Ia je to 230/0,03 (resp. 230/0,15) vychází 7,7 kOhm (resp. 1,5 kOhm).

Jinak, nemusíte použít chránič 0,03A, stačí 0,1A. Zamezíte tím nežádoucímu vypnutí. Hodnoty odporu uzemnění si snadno přepočítáte, ale pořád zůstávají na snadno realizovatelný ch hodnotách. Na rozdíl od jističe 16A/B.

Citace: Milan Illek  22.02.2011, 09:58

Často ho někdo dosáhne, ale chybným měřením. :(

Často ho někdo dosáhne záměnou za odpor smyčky naměřený klešťákem ;)

Jaroslav Hasala:
V situacích, kdy je použitá rozsáhlejší uzemňovací soustava a je spojeno "všechno se vším" je poměrně obtížné doměřit se nějakých použitelných hodnot. Zejména v průmyslu nebo v zemědělství (kovové konstrukce) je měření zemního odporu někdy v podstatě neproveditelné .
Jinak je pravdou, že (čistá) hodnota zemního odporu pod 1 Ohm je velmi vyjímečná záležitost.

Rozmahel Vladimír:
Ano, to je pravda. Ale i u rozpojeného zemniče, / mám na mysli např. vývod FeZn ze země / měřeného PU 430 se taková hodnota dá naměřit. Je to dáno tím, že ta páska je smyčkováním napojena přes rozlehlou síť a je jinde galvanicky spojena s PEN. Např. velké středisko ZD. Je nesmysl toto spojení jinde demontovat a zkoušet zjišťovat odpor samotné pásky. Není ani znalost o tom, kde to spojení může všude být. Vývod FeZn ze země je ale v daném místě pro účel měření zemnič, průřez vstupující do země je vyhovující a hodnota je taková jaká se naměří.

cenda101_1:
Takhle jsem měřil odpor uzemnění na nové hale v podniku. Podnik u řeky, 20m od trafostanice. Všude kolem beton a asfalt takže zatloukat někam kolíky bylo nemožné. Tak jsem si natáhl k svodu prodlužovák změřil jsem si impedanci L-N na prodlužováku. Pak jsem si změřil impedanci L-Svod. Od toho jsem odečetl L-N/2 a vyšlo mi 0,2 Ohmu  (eek). Schodili jsme hlavní vypínač odpojili přívodní PEN vodič a to semé. Je to kovová hala spojená se vším v okolí a nad 0,2 Ohmu jsme se nedostali.

Jirka Š. Svejkovský:
Průmyslové areály, to je jiná liga. Tam se obvykle odpor uzemnění určí befelem a hotovo. Třeba 0,5 Ohm a nejsou daleko od pravdy. Pak stačí ověřit spojitost se zemí a máte vyděláno. ;)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana