Je vyšší spotřeba el.energie u asynchronního motoru za FM, oproti běžné síti?

<< < (3/4) > >>

Rozmahel Vladimír:
Což jsem právě udělal.

Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír  18.02.2011, 07:20

Vrátil bych se k praktickému příkladu:
Celým vedením sekundáru FM a vinutím motoru teče jalový proud, který sice práci nekoná, ale vytváří ztráty, stejně tak jako činný proud. Ten ale navíc odevzdá výkon na hřídeli.
 Vykompenzovaný motor by měl mít účiník 0,95-1.

Ztrát vyvolaných průtokem jalového proudu motorem se zbavit nemůžete. Čeho se kompenzací zbavit můžete, jsou ztráty měniče při výrobě té jaloviny. Jak jsem psal v úvodu, situace je velmi podobná napájení trafem.

Rozmahel Vladimír:
Právě ten detail, výroba jalovina mne zajímá. Měnič bere surovinu z primáru a na sekundáru z ní dělá činnou a jalovou. Jalový proud teče trvale sekundárem a ohřívá vedení  a motor. Byl ale vyroben na sekundáru FM a tudíž surovina pro něj musí být přeci odebrána z primáru FM, tedy ze sítě a tedy zaplacena?

Fuk Tomáš:
Citace: Rozmahel Vladimír  18.02.2011, 11:12

Jalový proud teče trvale sekundárem a ohřívá vedení  a motor. Byl ale vyroben na sekundáru FM a tudíž surovina pro něj musí být přeci odebrána z primáru FM, tedy ze sítě a tedy zaplacena?

Naštěstí té suroviny mnoho nepotřebuje - recykluje tu jalovinu na výstupu a přísun další suroviny potřebuje jen na pokrytí ztrát.

Rozmahel Vladimír:
Tak to už se shodneme. Jen si myslím, že u motorů, např.50-75kW i výše, už je ten jalový proud dost vysoký, tím i ty ztráty. Vinutím pak tečou jalové proudy např. v řádech desítek amper. atd...
Ten jalový proud teče trvale a je měřitelný. Není to tak, že jedna půlvlna je výdej a druhá půlvlna příjem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana