Jaká ČSN řeší použitelnost zásuvky rozbočovací otáčející fázi?
Zdenek Hejčl:
To Milan Hudec:
Ne, je to originál s bakelitovou placatou průchodkou - opravdu s dvojžilovým opředeným přívodem.
Milan Hudec:
Citace: Zdenek Hejčl 21.02.2011, 13:03
To Milan Hudec:
Ne, je to originál s bakelitovou placatou průchodkou - opravdu s dvojžilovým opředeným přívodem.
To je jeden z vodičů připojen na kostru lampičky?, přiznám se, že to jsem neviděl.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 21.02.2011, 12:55
Kdybych k tomu přistupoval jako montér, požadavek je jasný a já nemám důvod to dělak jinak.
Já k tomu ale přistupuju jako RT. O rozhodnutí montéra si mohu myslet co chci, posoudit to zařízení musím podle platných předpisů. Je-li v normě napsáno "doporučuje se", neznamená to, že to tak být musí. Nemohu si z vlastní vůle přiostřit požadavek normy a trvat na předělání. (Poznámka: nepleťme si slovo "doporučuje se" a chápání norem jako technická doporučení. To jsou dvě odlišné věci)
Pokud se provedení instalace "vejde" do minimálních požadavků, i když s odřenýma ušima, nejsem to já, kdo bude zasahovat.
Jedinou vyjímku bych viděl v případě, kdy by striktní požadavek na fázi vlevo byl uveden v projektu. To je ale utopie a hlavně nesmysl.
V normě 33 2180 není napsáno doporučuje se, ale kam který vodič má být připojen.
Jirka Š. Svejkovský:
Citace: Milan Hudec. 21.02.2011, 14:20
V normě 33 2180 není napsáno doporučuje se, ale kam který vodič má být připojen.
Ach jo. Oháníte se třicet let starou normou. Je tu ČSN 33 2130 ed. 2, která řeší totéž (i když se na starou odkazuje). Jsou-li tu dva různé výroky dvou rovnocenných norem, použiju ten mírnější, zvlášť, když je obsažen v normě novější.
Nesouvisí to s tím, co si myslím, že je lepší.
Zdenek Hejčl:
Ano, je připojen na kostru.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana