Je možné napájet cnc na 110V upraveným generátorem ?

(1/5) > >>

radek321:
Koupil  jsem cnc soustruh,
ale bez převodního trafa na 110V trafo je dost drahé a výrobce traf mě nepřímo navedl dotazem,
zda by nebylo levnější převinout motor na nápad přeladění generátoru,
který mám doma na 110V generátor bych připojil na přímo na elektromotor tak, že otáčky by byly konstantní.
Tak nevím je to reálné nebo ne.

raj:
Pěkná hloupost. Požádejte Vašeho trafomota, ať vám navrhne autotransformá tor. Oproti standardnímu trafu přenáší jen rozdílový výkon, takže je mnohem menší a levnější.

Václav Pešek:
záleží od příkonu - jak velký je soustruh a jakýmá maximální štítkovýpříkon?

otáčky motoru  nemůžou být konstatní, CNC už mnoholet nepoužívá převodovku (u velmi velkých a velmi vzácně dvoustupňovou) přičemž rozsahy otáček tahá jen motor na stálém řemenovém převodu měničem.

jakjena tom ostatní elektronika? MMC - PLC, motory pohonů a jejich měniče?

radek321:
Citace: Václav Pešek  06.02.2011, 19:22

záleží od příkonu - jak velký je soustruh a jakýmá maximální štítkovýpříkon?

otáčky motoru  nemohou být konstatní, CNC už mnoholet nepoužívá převodovku (u velmi velkých a velmi vzácně dvoustupňovou) přičemž rozsahy otáček tahá jen motor na stálém řemenovém převodu měničem.

jakjena tom ostatní elektronika? MMC - PLC, motory pohonů a jejich měniče?

Celkový příkon soustruhu je 20kVA je to plvá zátěž myslím že by se dalo počítat s 15kVA .Autotrnsformá tor vychází asi na 15000 což se mi nechce dávat aspon do tý doby než zjistím zda je soustruh vubec provozuschopný koupil jsem ho pouze za cenu šrotu na náhradní díly ale udajně je v chodu ale majitel byl na tom jak já přece jenom na zkoušku je 15000 dost  . Generátor mám dost výkonný tak že snížení výkonu při snížení napětí by nemusel být problem a konstantní otáčky jsem myslel elektromotoru kterým bych poháněl generátor ještě jsem si říkal že případné špičky při rozběhu servomotoru  a elektrobrzd soustruhu  by mohl vyrovnávat setrvačník jen nevím jak rychle by reagovala regulace buzení a kolik by stála ta.

radekmi321:
Citace: Zdenek Rajmont  06.02.2011, 18:22

Pěkná hloupost. Požádejte Vašeho trafomota, ať vám navrhne autotransformá tor. Oproti standardnímu trafu přenáší jen rozdílový výkon, takže je mnohem menší a levnější.

Trafoma jsem se zeptal nabidnul mi trafo za cca 25000 a autotrafo za 15000 což je pro mne na zkoušku moc zatím se chci pokusit trafo si vypujčit ale k trafu budu potřebovat ještě startovací vypínač na pozvolnější spuštění tohle mi připadalo snadnější generátor mám a motor na pohánění taky .No a něco podobneho co bych chtěl vyrobit mi člověk na jiném foru nabízel továrně vyrobeno  bohužel dělá to sice 110V ale zaroven i 25O Hz frekvenci používá se to pro pohon vřeten u stroju tak že jít by to mělo.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana