Odpovídá distributor el. energie za způsobené škody?

<< < (2/4) > >>

Kamil Novák:
Citace: Fuk Tomáš  27.01.2011, 10:25

Existují i takoví magoři, kteří obdobné řešení instalováno mají - např. já  :D

A mohl byste se pochlubit s nějakými technickými parametry?
Ačkoli nijak zvlášť netoužím po uvedené diagnóze, o něčem podobném už dlouhodobě uvažuji.

Petr Doležal:
To Fuk:
A máte nějak ošetřeno, že pokud se při dovolené v cizině vypne instalace podpětím, aby se při obnově zase "nahodila" ?
Nebo zapracuje sousedská výpomoc? Myslím, že se nebudu mýlit, když předpokládám, že hláška o ztrátě napětí vám dojde na mobil.

Fuk Tomáš:
No, já to mám primárně jako hlídač přepětí - hlídání podpětí už je tam jako bonus.
Použil jsem hlídač HRN-57N, a jím jednak spínám napětí pro stykač HDO (a tím chráním i spotřebiče spínané HDO),  a jednak stykač spínající další 4 zásuvkové obvody s choulostivější mi/dražšími spotřebiči.
Hlídací úroveň nastavitelná v rozmezí 5%-25%.
Nevýhodou tohoto řešení je trvalá spotřeba onoho jednoho stykače (to unesu),  ohrožení kontaktů stykače při zkratu na chráněném obvodu (mám tam 32A kontakty, jištěno 16 A) a to, že hlídač sám není chráněn.
Výhodou je naopak to, že po obnově normálního napětí se vše zase uvede do provozu.

Musel jsem si vyhrát s odrušením obvodů HDO, protože hlídač reagoval na přepěťové špičky při rozpínání okamžitě (na mírné přepětí reaguje s nastavitelným zpožděním) a co je ještě horší - občas si je pamatoval a pro obnovení normálního stavu bylo nutné nejdřív instalaci vypnout. Pomohla varistorová přep. ochrana typ 3.

Citace: Petr Doležal  27.01.2011, 11:00

A máte nějak ošetřeno, že pokud se při dovolené v cizině vypne instalace podpětím, aby se při obnově zase "nahodila" ?
Nebo zapracuje sousedská výpomoc? Myslím, že se nebudu mýlit, když předpokládám, že hláška o ztrátě napětí vám dojde na mobil.

Samo se to nahodí (viz výše) - ověřeno provozem, kdy na staré domovní rozvody byla napojena stavební mechanizace, a v síti se děly věci  ;D
Hlášku na mobil jsem neřešil - no možná se zamyslím  :D

Petr V:
Citace: Miroslav Minařík  27.01.2011, 00:26

To zde již jednou řešeno bylo.

Asi jako po majiteli silnice také nevyžadujete škodu za to, že po silnicích jezdí .... podobně nemůžete uplatňovat škodu způsobenou přepětím, které do sítě pouští místní "kovárna".

Dost dobře to ani není technicky možné ošetřit. Proto se také všichni zabýváme ochranou proti přepětí. Je bláhový ten, kdo předpokládá, že někdo "nahoře" ho ze zákona ochrání před "vším".

Energetika hlídá určité limity, dál se už musíme starat sami. Pokud dojde k poruše trafa, tak a je to technicky prokazatelné, energetika v takových případech vyplácí odškodné. Podobné případy se staly.

Zajímavý názor ....
Že by každý distributor ke svým zákazníkům přistupoval individuálně ?

Navíc jsem dohledal přislušné ČSN normy, kde se hovoří o ochraně proti přepětí a podpětí a konkrétně u podpětí se hovoří :  ... "Zařízení na ochranu před podpětím se nepožaduje, pokud nejsou ohrožení lidé a jestliže nebezpečí poškození instalace nebo spotřebičů představuje přijatelné riziko."

je to sice hraní se slovíčky, chápu instalaci takového zařízení ve firmě se statisícovými zařízeními, ale v domácnosti ? Podle mého názoru se neinstalací tohoto zařízení v domácnosti, které předstvuje přijatelné riziko, dodavatel nezbavuje odpovědnosti za škody způsobené.

čekal jsem zde nějaké fundované vyjádření, třeba podložené nějakou jurisdikcí apod, diskuze o instalaci ochrany je fajn, nicméně součanou situaci to neřeší.

Fuk Tomáš:
Citace: Petr V  27.01.2011, 13:59

...přijatelné riziko...

čekal jsem zde nějaké fundované vyjádření, třeba podložené nějakou jurisdikcí apod, diskuze o instalaci ochrany je fajn, nicméně součanou situaci to neřeší.

Každé riziko se jeví jako přijatelné tomu, komu se nic nestane, a jako nepřijatelné tomu, komu se něco stane.

Fundované vyjádření zde nemůžete získat - i kdyby zde působil fundovaný právník (jedná se přece o majetkoprávní spor),  tak od něj dostanete jen názor. Když se sejdou dva právníci, vzniknou tři diametrálně odlišné právní názory.

Pokud jste přesvědčen o své pravdě (a možná že i oprávněně),  můžete se svého domáhat žalobou u soudu. Ten jediný je kompetentní posoudit okolnosti konkrétního případu a případně i spoluúčast jednotlivých účastníků.

Od odborníků v oboru elektro se moc rad nedočkáte - to jsou lidé, kteří vědí, jak škodám předcházet a jak je opravovat. Nejsou to odborníci na to, kdo to bude platit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana