Odpovídá distributor el. energie za způsobené škody?

(1/4) > >>

Petr V:
Nejsem odborník v oboru elektro ani právník, ale laicky jsem si představoval, že dodavatel el. energie odpovídá za škody způsobené svojí činností, resp. nekvalitní dodávkou jako jakýkoli jiný právnicky subjekt.
O co jde - došlo k nějaké poruše na transformátoru/rozvodně 22kV a do distribuční sítě bylo cca po dobu 5hod dodáváno do 1 fáze asi 88V.
Nevím, zda chladničky nebo mrazničky mají nějakou ochranu, nicméně došlo k poškození kompresorů - zřejmě vinutí motorů.
Na moje hlášení škody EON odpověděl toto v příloze ...

Ze spleti paragrafů jsem pochopil, že povinností odběratele je chránit svá zařízení proti podpětí či přepětí a že tudíž dodavatel za způsobené škody nenese žádnou zodpovědnost.
Laicky se zeptám - není to nějaký nesmysl?
Jakou ochranu bych měl mít, pokud dojde k nějaké poruše, ať už vedení nebo trafa a do sítě hypoteticky pronikne třeba 22kV, jaká ochrana mne tak před tím může ochránit ?
A má jí vůbec někdo nebo používá se běžně v domácnostech?
Nikdy jsem o tom neslyšel.
Dnes jsem sledovat TV Prima zprávy, kde vlivem přepětí vyhořely v celé vesnici spotřebiče, předběžná vyjádření o náhradě škody nebyla až tak zamítavá.
Asi jiná situace než několik jednotlivců.
viz  příloha ...

Obrátil jsem se na Energetický regulační úřad a jejich odpověď:

Energetický regulační úřad obdržel dne 23. 12. 2010 váš dotaz ohledně náhrady škody za zničené spotřebiče. K uvedenému vám sdělujeme následující.
Podle § 25 odst. (8) energetického zákona č. 458/2000 Sb.,  v platném znění, v případech uvedených v odst. (4) písm. c) a d) není právo na náhradu škody a ušlého zisku.
Znamená to, že provozovatel distribuční soustavy má právo v nezbytném rozsahu omezit nebo přerušit dodávku elektřiny s ohledem na spolehlivý provoz distribuční soustavy.
To neplatí, nesplní-li provozovatel distribuční soustavy oznamovací povinnost uloženou podle odst. (6) nebo není-li podle odst. (4) písm. c) bodu 6 nebo písm. d) bodu 7 dodržena kvalita dodávek elektřiny.

V případě, že bylo zařízení chráněno dle platných technických norem a předpisů a přesto došlo ke škodě na zařízení pak dle našeho názoru máte nárok na náhradu škody.
S žádostí o náhradu škody se obraťte na příslušného provozovatele distribuční soustavy. V případě sporu je orgánem příslušným k rozhodnutí o povinnosti nahradit způsobenou škodu pouze soud.
Pokud jako poškozený budete trvat na náhradě vzniklé škody, budete muset prokázat, že škoda vznikla v důsledku poruchy. V případě dalších potíží nás neváhejte kontaktovat.

S pozdravem Jan Šefránek Energetický regulační úřad
Odbor elektroenerget iky
Partyzánská 1/7
170 00  Praha 7
Tel: +420 255 715 517

Miroslav Minařík:
To zde již jednou řešeno bylo.

Asi jako po majiteli silnice také nevyžadujete škodu za to, že po silnicích jezdí .... podobně nemůžete uplatňovat škodu způsobenou přepětím, které do sítě pouští místní "kovárna".

Dost dobře to ani není technicky možné ošetřit. Proto se také všichni zabýváme ochranou proti přepětí. Je bláhový ten, kdo předpokládá, že někdo "nahoře" ho ze zákona ochrání před "vším".

Energetika hlídá určité limity, dál se už musíme starat sami. Pokud dojde k poruše trafa, tak a je to technicky prokazatelné, energetika v takových případech vyplácí odškodné. Podobné případy se staly.

Petr Doležal:
Citace: Miroslav Minařík  27.01.2011, 00:26

Proto se také všichni zabýváme ochranou proti přepětí.

To je pravda, ale kdo má v bytě naistalováno podpěťové relé s eventuelním časovým zpožděním, které by vybavovalo vypínač? Já ne.

František Šohajda:
V oblasti E ONu jsem řešil asi 2 RD kdy upadl vodič PEN u ditributora a u obou případů všechno poškození zaplatili do koruny!/ale pouze na podkladě faktur za opravy a podobně.../
Montér dojel,vyfotil na sloupě uhořelý PEN opravil a odejel....prý se to stává ...?
Prý mají celkem velký fond na krytí škod..../podle jejich pracovníků/ ?

Fuk Tomáš:
Citace: Petr Doležal  27.01.2011, 07:28

To je pravda, ale kdo má v bytě naistalováno podpěťové relé s eventuelním časovým zpožděním, které by vybavovalo vypínač? Já ne.

Existují i takoví magoři, kteří obdobné řešení instalováno mají - např. já  :D

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana