Jaké z možných vytápění si máme vybrat?
Zdeněk Friedrich:
Moje známá s manželem se na nějaké výstavě zhlédli ve stropních infra panelech, byli i ve vzorovém domě výrobce panelů a jsou z toho nadšeni. Jelikož provádějí celkovou rekonstrukci RD z konce padesátých let, včetně podlah, jejich nadšení nesdílím a snažil jsem se jim to rozmluvit (podlahové vytápění). Argumentují tím, že hlavní topení bude v přízemí kamny na dřevo a infráky budou jenom na přitopení + ohřev ložnice a pokoje v patře. Máte někdo se stropními infra panely nějaké zkušenosti, jak se například reguluje teplota, aby to fungovalo? :-\
Jirka Š. Svejkovský:
Nechci vypadat jako kverulant, ale já bych jejich nadšení nesdílel.
IR má jednu klíčovou vlastnost - ohřívá pouze věci. Vy máte pocit tepla, ale dýcháte studený vzduch. Na anginu jako dělané.
Zdeněk Friedrich:
Tak se zkusím zeptat jinak:
1. kdo z vás, by si, ať už z jakéhokoliv důvodu IR stropní topení instaloval? (jednicka)
2. kdo z vás, by si, ať už z jakéhokoliv důvodu IR stropní topení neinstaloval? (plc)
Václav Třetí:
Já obvykle doporučuji teplovodní ústřední vytápění. Má jednu zásadní výhodu, lze modifikovat velice snadno zdroj tepla a změny se konají pouze v kotelně.
V některých místnostech lze využít i možnosti podlahového topení. Do místností jako jsou ložnice a obývací pokoj je podlahový systém nevhodný, zvyšuje pohyb prachu a může být příčinou vzniku alergií.
S infrapanely na stropě jsem se setkal málo, zkušenosti ovšem nijak zásadně dobré. V jednom starším dílenském objektu jich bylo namontováno hodně, větší část byla však nefunkční, stáří se nepodařilo zjistit, majitel objektu byl dost nekomunikativn í a ani netušil kdy a kdo to montoval, nájemce byl nový, takže ten zase nemohl nic vědět a označení výrobce se na nich nenašlo. V jiném případě, v kanceláři se 3metrovou výškou stropů si všichni stěžovali, že jim táhne po nohou, jako by seděli venku.
Jaroslav Hasala:
Poměrně zajímavá je možnost el. podlahového vytápění v kombinaci se stropními infrapanely.
Elektrické podlahové topení je prakticky bezúdržbové, má velmi dobrý poměr pořizovací cena/provozní náklady.
Samozřejmě, pro správnou funkci je nutná určitá konstrukce podlahy, takže je to vhodné spíše pro novostavby nebo při nějakých rozsáhlejších rekonstrukcích .
Nevýhodou u podlahového topení je určitá setrvačnost, to se dá pokrýt právě infrapanely.
U infrapanelů je také možnost zónového topení - určitý prostor může být vytápěn na jinou teplotu než zbytek místnosti.
Podle mých zkušeností infrapanely velmi dobře hodnotí hlavně ženy, které mají obvykle vnímání tepla trochu jiné než muži ... ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana