Jaké mohou být následky odpojeného N vodiče u sporáku s troubou?
Petr Doležal:
Ještě mě napadlo, je to RD nebo byt? Pokud byt v domě, jsou i jinde tytéž sporáky? Tam problém není či nebyl? Tam to zapojoval jiný "osvícenec"?
Jirka Š. Svejkovský:
Revizák se vám na zapojování spotřebiče vykašle. To musí zvládnout průměrný elektrikář. Ani revize není potřeba. Za vaší škodu zodpovídá ten, kdo zapojení provedl. Jděte do něj. Pořiďte fotografie svorkovnice a pohrozte ČOIkou (pokud to není kámoš od vedle). Ten revizák by vám ale mohl pomoct vypracováním zjišťovací zprávy. Na jejím základě se můžete domáhat náhrady škody.
Pedro63:
Je to byt v bytovce, ale jestli je to ještě někde takhle skvěle zapojené nevím. Kuchyně koupely podlahy atd jsme si volili už každý zvlášť. Kdo byl tvůrcem kuchyně nevím, bylo jich v nabídce desítky a vše to zastřešoval developer. Vybírali jsme si z jeho katalogu, ale dodavatelé konkrétních kuchyní byly ASI ruzní..... Takže možná mám tuhle kuchyni jedinou v domě. Mě to holt připojoval nějaký truhlář- montážník kuchyně. V pojistkové skříni viděl 3spojené jističe, tak to budou 3 fáze.. fáze je černá nebo hnědá.. tak zapojil sporák podle obr 3 protože tam je taky napsáno 3 fáze.. ještě mu tam připojíme ten žlutý aby ho to nezabilo... ;D Modrý není potřeba,, tak ho smotal do vypínače.. co s modrou ne? Modře se značí kyslík a ten u elektrického sporáku nebude potřeba...
Jsem zvědav jak se k tomu developer postaví až mu předložím servisní zprávu autorizovaného servisu Electrolux.. těžko bude moct tvrdit že autorizák neví jak to zapojit..
Díval jsem se že spirála do trouby stojí kolem 500kč - asi budu potřebovat obě spirály + netuším jak jsou udělány ty plotny pod skleněnou deskou?? Dají se vyměnit samostatně po odstranění té skleněné desky? Nebo se mění celá ta skleněná deska - tzn všechny 4 plotýnky současně? Netušíte PŘIBLIŽNÉ cenové relace?
Obávám se, že se budou bránit výměně a budou tlačit na opravu, spirála do trouby stojí kolem 500Kč (potřeba budou 2ks) ale celý sporák 10 000kč.. teda otázka je kolik stojí ty dvě plotýnky pod sklem..nebo celá ta skleněná deska...
Václav 3:
Záleží také na tom, jak je sporák ovládán, pokud má mechanické spínače, je to pro opravu relativně dobré, pokud je ovládání tlačítkové nebo senzorové, tak bude nejspíš poškozena i elektronika a pak může být oprava dražší než nový sporák.
Vít Rotrekl:
Tak si tu přemýšlím kde jsem viděl napětí 3x230V mezi fázemi a už jsem si vzpoměl. Když jsem sloužil vlasti tak jsem se staral o elektrocentrál y. Tuším nějaký ruský generátory napojeny na 6-ti válcový diesl. Generátor měl někde kolem 100kW(spis kVA). Na něj bylo napojeno naše další zařízení (nějaký zaměřovače na rakety). A toto celé zařízení běhalo na 3x110V/230V.
Ale z5 k tématu, a proč o tom píšu. Co jsem se setkal s kuchyňářema, tak ti se většinou připojení sporáku bojí. Troubu kde jim leze šňůra se třemi barvami (Č-M-ZŽ) tak to většinou v pohodě zapojí, ale 5 drátů už je na ně moc.
A k výše uvedenému problému mohlo dojít tak, že před tím než se měl předávát byt panu Pedro63, tak nějaký pracovník od developera zjistil že sporák nefunguje, kouknul pod něj a zjistil že nejí připojený. vidí jak se v bytě někdo motá a uklízí, tak se poptá po elektrikářích. A on mu "Sergej" řekne že je elektrikář a že to zapojí. Je to šikula z Ukrajiny,(běloruska, ruska...) a připojí to po jejich. Sporák se na pár vteřin na zkoušku rozjede developer spokojeně předá byt a je to.
Pak si pan domácí chce uvařit polívku a je to v pr...
Navigace
[0] Index zpráv
[*] Předchozí strana