Jaké mohou být následky odpojeného N vodiče u sporáku s troubou?

(1/6) > >>

Pedro63:
Chtěl bych vás požádat o potvrzení mých závěrů o důvodu poškození sporáku Electrolux  EKV5600.  
Mám el. vzdělání, dokonce platnou 50, ale živím se elektronikou a max s čím pracuji je 24V.
Zdroj z 220V je pro mne blackbox, který v případě poruchy vyměňuji celý a připojení je běžným počítačovým kabelem, takže nějaké to povědomí o fázích mám, ale chybí mi ta vaše praxe...

Po koupi nového bytu a zde už byl nový sporák Electrolux EKV5600, ale fungoval pouze několik dní a postupně docházelo k jeho dalším a dalším destrukcím...
v tomto pořadí:
1) druhý den vybuchla a na střepy se rozletěla žárovka osvětlující se troubu (pojistky šly až na chodbě)
2) po upečení asi 10ks pizzy se propálila horní topná spirála - rána a pojistky až na chodbě..  Díra ve spirále viditelná..
3) přestala fungovat přední polovina varných plotýnek a spodní spirála
4) propálila se grilovací spirála - díra  taktéž viditelná....

Při prvních závadách jsem jen sakroval na šmejdskou výrobu, ale s dalšími závadami jsem pojal podezření že přece němůže postupně vyhořet celý sporák jen tak a zda není špatně zapojen..  
pokud mne znalosti neklamou, lze patřičně "vhodným" zapojením dosáhnout mnohem většího napětí a to by vysvětlovalo proč všechno shořelo krátce po zapnutí,
popř po několika použití...  
Podíval jsem se na připojení...
Nad sporákem je vypínač ...
v něm smotán končí  modrý nulák a nepokračuje ke sporáku!  
Pokračuje pouze PE a přes vypínač tři fáze ...    
Ke sporáku tak vedou pouze 4 dráty a jsou zapojeny podle obrázku jako třetí způsob tj 3-fázové 3/230V    
Je jisté, že tam má vést 5 drátů a být zapojeny jako typ druhý - červeně orámovaný.. 3f + nulák   3N/400V

Je moje domněnka o tom, že se tímto mohlo dostávat na topná tělesa mnohem větší napětí správná?
Budu to samozřejmě reklamovat, ale chci mít jistotu než se do toho pustím a nevařit z vody...

greco:
Podle zapojení u obrázku 3 by se neměl sporák ani zapnout.....(pokud platí, že tam nemáte pracovní nulovací vodič....) a pojistky to podle mě vyhazuje střetem se zemí, kdy se vám při zapnutí sporáku dostává fáze na kostru...... Pokud ano, tak jste měl doposud hodně velké zdravotní štěstí a ten kdo to zapojoval je blázen....

Lukáš Rotrekl:
Osobně si myslím, že třetí zapojení je určeno pro 3f. rozvod se sdruženým napětím 230V. Takže z toho by plynulo chyba v zapojení a poškození vyšším napětím.

František Šohajda:
Nový byt musí být v soustavě TN-C-S ...ano zapojení č.2
Jak píší kolegové.....M áte to špatně zapojené.....a no reklamovat u toho kdo to zapojoval!! >:D
Cca jednou tak velké napětí na tělesech....

Jiří Buben:
Souhlasím s kolegy. Pokud je skutečně sporák připojen dle obrázku 3 jak píšete, pak jste měl opravdu veliké štěstí, že ještě neležíte ve špitále. Poškození sporáku bude opravdu s největší pravděpodobnos tí způsobeno tím, že na částech určených na 230V se vlivem špatného připojení dostává 400V.
Zřejmě se jedná o klasické zapojení elektrotruhlář em při montáži kuchiňské linky. (zle)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana