Jiří Schwarz
|
|
« kdy: 10.12.2010, 23:03 » |
|
Přívod z rozvaděče CYKY 3x2,5mm2, jistič 10A, rozvod ukončen v krabičce na zdi. Od toho asi 1,5m CYKY 3x1,5mm2 do bojleru. Výchozí revize bez závad, při pravidelné revizi kromě požadavků na pospojování kohoutků a baterie (voda v plastu) napadl RT připojení bojleru, pokud není v dosahu vypínač, chce připojení přes zásuvku.
Nevíte, jestli má nějaký takový požadavek někdo z výrobců bojlerů? V ČSN takový požadavek nevidím, při revizi jsem bohužel nebyl, tak jsem RT nemohl vyzpovídat proč to tak chce.
Původní otázka: Jak má být připojen bojler?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #2 kdy: 11.12.2010, 10:57 » |
|
Každý spotřebič musí mít hlavní vypínač......v idlicové spojení se považuje za to samé/viz ČSN do 16A/.... Píše to i výrobce boilerů v návodě k používání!...to co jsem psal.....Pokud RT dělal revizi,musí napsat s jakým článkem ČSN je to v kolizi....bohu žel o víkendu nemám možnost se mrknout.... PS: Budete opravovat boiler a náhle vám zapne HDO....!
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #3 kdy: 11.12.2010, 11:08 » |
|
Každý spotřebič musí mít hlavní vypínač......v idlicové spojení se považuje za to samé/viz ČSN do 16A/.... Píše to i výrobce boilerů v návodě k používání!...to co jsem psal.....Pokud RT dělal revizi,musí napsat s jakým článkem ČSN je to v kolizi....bohu žel o víkendu nemám možnost se mrknout.... PS: Budete opravovat boiler a náhle vám zapne HDO....! Pokud není určeno kde takový vyp. má být umístěn, případně jinak blíže specifikován, poslouží pro toto i ochranný prvek obvodu v rozvaděči, je to obdoba případu "ošklivých" sporákových kombinací, které se nad sporáky už taky nutně nedávají. Bojler je většinou tam, kde je voda,, tak bych se použití zásuvky vyhýbal.
|
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #4 kdy: 11.12.2010, 11:36 » |
|
Pokud není určeno kde takový vyp. má být umístěn, případně jinak blíže specifikován, poslouží pro toto i ochranný prvek obvodu v rozvaděči, je to obdoba případu "ošklivých" sporákových kombinací, které se nad sporáky už taky nutně nedávají.
Bojler je většinou tam, kde je voda,, tak bych se použití zásuvky vyhýbal.
Když bude jistící prvek zvenku budovy na druhé straně...tak zapnutí není náhoda..! Na to bych nespoléhal.... bezpečnost je jako první...! Každý spotebič nad 2kVA musí se dát bezpečně odpojit! Co jsem dělal poslední boilery tak třeba Tatramat má na všech vidlici...!Tudíž musí být zásuvka...
|
RT -EZ - elektroinstala ce domovní, specializace na zdravotnické rozvody... revize ve zdravotnictví ...už 40 let....
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #6 kdy: 11.12.2010, 19:45 » |
|
Což zapátrat do velice staré, ale platné a dobré ČSN 33 2180:1980 Elektrotechnic ké předpisy ČSN. Připojování elektrických přístrojů a spotřebičů
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #7 kdy: 11.12.2010, 20:05 » |
|
Což zapátrat do velice staré, ale platné a dobré ČSN 33 2180:1980 Elektrotechnic ké předpisy ČSN. Připojování elektrických přístrojů a spotřebičů Bohužel jsem nenašel ustanovení v normě, ale mám jen původní bez změn a oprav.
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #9 kdy: 11.12.2010, 21:01 » |
|
Výňatek z návodu DZD Dražice pro bojlery: 9. ELEKTRICKÁ INSTALACE Schéma el. zapojení je priloženo k ohrívaci na krytu elektroinstala ce ( viz. též obr. 6 ). Pripojení, opravy a kontroly el. instalace muže provádet jen podnik oprávnený k této cinnosti. Odborné zapojení musí být potvrzeno na zárucním liste. Ohrívac se pripojuje k elektrické síti 230 V/50 Hz pevným pohyblivým vodicem ve kterém je osazen vypínac odpojující všechny póly síte a jistic(chránic). Pri instalaci v koupelnách, prádelnách, umývárnách a sprchách je nutné postupovat podle CSN 33 2000-7-701. Stupen krytí elektrických cástí ohrívace je IP 45. Dodržujte ochranu proti úrazu elektrickým proudem podle CSN 33 2000 - 4- 41.
Pevným pohyblivým vodičem - nedokážu si představit typ kabelu, takže tento výrobek bych stejně nepřipojil dle návodu výrobce.
|
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary
Chránič je chránič!
|
|
« Odpověď #11 kdy: 11.12.2010, 21:09 » |
|
Připojení pevným pohyblivým vodičem je něco, co tak úplně nechápu a vyvolává to ve mě jisté pochybnosti o odborné úrovni návodu...
Já tomu rozumím takto. Pevný = pevně připojeným pohyblivým (poddajným) kabelem k pevné instalaci, který se napojí pevným vypínačem (sporáková kombinace) a nebo také, dle platných ČSN, zásuvkovým spojením. Pamatuji si, že jeden čas bylo různými RT vyžadováno pouze pevné připojení a ne zásuvkou.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #12 kdy: 11.12.2010, 21:12 » |
|
Připojení pevným pohyblivým vodičem je něco, co tak úplně nechápu a vyvolává to ve mě jisté pochybnosti o odborné úrovni návodu...
No on je ten návod celkově nesplnitelný, v pevném pohyblivém vedení by měl být vypínač (asi šnůrový), který bude vypínat všechny póly sítě - takže je to výrobek na DC soustavu, což zase nekoresponduje s uvedeným typem napájecí sítě.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #13 kdy: 11.12.2010, 21:50 » |
|
Pamatuji si, že jeden čas bylo různými RT vyžadováno pouze pevné připojení a ne zásuvkou...
Požaduje PRE pro přiznání dvoutarifu.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
František Šohajda
RT E2-A
|
|
« Odpověď #14 kdy: 12.12.2010, 06:55 » |
|
Požaduje PRE pro přiznání dvoutarifu.
PRE ani žádnému dodavateli nic mu není do toho jak má každý zapojený boiler.... Ten má na starosti jen správné zapojení elektroměru s dvoutarifem... ..např E ON už ani nechce revizi na elměrový rozvaděč, jen podpis toho kdo to montoval- a nemusí být ani OSVČ nebo něco jiného.... Stačí "Lojza" co má 5Oku....!
|
|
|
|
Petr Mužík
|
|
« Odpověď #15 kdy: 12.12.2010, 10:09 » |
|
PRE ani žádnému dodavateli nic mu není do toho jak má každý zapojený boiler.... Ten má na starosti jen správné zapojení elektroměru s dvoutarifem... ..např E ON už ani nechce revizi na elměrový rozvaděč, jen podpis toho kdo to montoval- a nemusí být ani OSVČ nebo něco jiného.... Stačí "Lojza" co má 5Oku....! Myslím, že právě naopak, E.On má v přípojovacích podmínkách, že spotřebiče ač už přímotopné nebo aku, musí být v VT technicky blokovány, tzn., že zásuvka dle mého názoru není technické blokování - kdykoliv ji mohu vyndat a dát třeba přes prodlužku...Já osobně, když provádím revize na 2 tarif, tak pevné připojení u těchto spotřebičů vždy vyžaduji právě na základě připojovacích podmínek, a také při změně tarifu z 1 na 2 tarif, vždy byla od E.On požadována RZ, ta není vyžadována např. pouze u výměny jističe, tzn., bez většího záasahu do el. rozvaděče.
|
Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko tel.: +420605/473004 email: petr.muzik@atlas.cz
|
|
|
Václav 3
|
|
« Odpověď #16 kdy: 12.12.2010, 10:26 » |
|
Způsob připojení boileru jsem kontrolovat ještě nezažil, ovšem v případě přímotopů jsem viděl prolézt technika RZ celý dům a zkontrolovat všechny kusy včetně kontroly součtu příkonů.
|
|
|
|
|