Není jiné cesty než HVI (-light)?

(1/2) > >>

Lukáš Rotrekl:
Řeším hromosvod na BD. 1 technické + 3 obytná patra. Pultová střecha.
Celková výška svodu od uzemnění v nejvyšším místě cca 11,5 - 12m.
Pokud počítám dostatečnou vzdálenost pomocí SW p. Kauckého staženo z www.kniska.eu, tak pro LPS III, mě vychází S nějakých 40cm pro pevné materiály na hraně střechy. Tzn. nemohu dodržet vzdálenost od ŽB desky stropu, a v podstattě ani vnitřních instalací, ale ty by se daly koordinovat (novostavba).

Samozřejmě technicky nejlepší by bylo řešení s HVI Light a "izolovanými" jímacími tyčemi. Tady bude problém 1. architekt se asi zblázní ze vzhledu, 2. cena. Na oboje dvoje lze teď dát odpověď ,  že jsem za to já zodpovědný ...... a ........

Ale dotaz zní, existuje nějaké jiné řešení?  

Znám jedno a to dokonalé vyrovnání potenciálů, které není problémem u ŽB budov, ale dělat ho uměle u cihlové budovy jen se ŽB deskami stropů si nedokážu v praxi úplně představit....

V příloze pohledy a řez domu...

Jaroslav Borovec:
Citace: Lukáš Rotrekl  04.12.2010, 14:13

Řeším hromosvod na BD. 1 technické + 3 obytná patra. Pultová střecha.
Celková výška svodu od uzemnění v nejvyšším místě cca 11,5 - 12m.
Pokud počítám dostatečnou vzdálenost pomocí SW p. Kauckého staženo z www.kniska.eu, tak pro LPS III, mě vychází S nějakých 40cm pro pevné materiály na hraně střechy. Tzn. nemohu dodržet vzdálenost od ŽB desky stropu, a v podstattě ani vnitřních instalací, ale ty by se daly koordinovat (novostavba).

Samozřejmě technicky nejlepší by bylo řešení s HVI Light a "izolovanými" jímacími tyčemi. Tady bude problém 1. architekt se asi zblázní ze vzhledu, 2. cena. Na oboje dvoje lze teď dát odpověď ,  že jsem za to já zodpovědný ...... a ........

Ale dotaz zní, existuje nějaké jiné řešení?  

Znám jedno a to dokonalé vyrovnání potenciálů, které není problémem u ŽB budov, ale dělat ho uměle u cihlové budovy jen se ŽB deskami stropů si nedokážu v praxi úplně představit....

V příloze pohledy a řez domu...

OBO Bettermann má ekvivalent!Viz tento katalog ...
http://elektrika.cz/data/clanky/obo-katalog-systemu-ochrany-pred-transientnimi-jevy-tbs

Kamil Novák:
A kolik svodů navrhujete ?
Jestliže je problém ohledně "S",  tak zvýšením počtu svodů přeci tato vzdálenost klesá.

.... nemohu dodržet vzdálenost od ŽB desky stropu, a v podstattě ani vnitřních instalací, ale ty by se daly koordinovat (novostavba).

Jestliže budou armované stropy v podstatě izolovaně uložené (na cihlovém zdivu),  tzn. armatura nebude nikde spojena s nějakým potenciálem země, tak nevím, proč by měl mít blesk vůbec touhu si této armatury všimnout.  :-\

Problém by mohl nastat, jestliže by v menší než malé blízkosti od armatury byly nějaké vodivé rozvody (elektro, topení, plyn...). Jestliže je ale možné vést tyto rozvody pouze ve zdivu a u prostupů podlažími zajistit vzájemné oddálení, tak bych zde asi problém neviděl.

Ale nejsem Honza Hájek, tudíž tam může být ještě další aspekt hodný zřetele.  ::)

Fuk Tomáš:

Samozřejmě technicky nejlepší by bylo řešení s HVI Light a "izolovanými" jímacími tyčemi. Tady bude problém 1. architekt se asi zblázní ze vzhledu...

Proč by se měl zbláznit? HVI se dá i nabarvit na požadovaný odstín.

Lukáš Rotrekl:
HVI se dá uložit i do omítky. ale ty jímače nejsou zrovna krásné....

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana