|
|
Milan Hudec.m
|
|
« Odpověď #2 kdy: 28.11.2010, 13:26 » |
|
Ne přívod do rozvodnice, je nyní třížilový.
Hnědá-fáze Modrá- N vodič u nové instalace v bytě zeleno/žlutá - PE vodič u nové instalace a PEN staré instalace
instalovány jsou dva můstky N PE+PEN
|
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #4 kdy: 28.11.2010, 14:19 » |
|
Jak PE + PEN ? Nějakej zmatek. Má být svorkovnice (sběrna) PEN , PE, N.
Sběrna PE a PEN je tam prostě jedna, jsou k ní připojeny vodiče PEN staré instalace,vodiče PE nové instalace a přívodní zeleno/žlutý, který neumím nazvat. V tomto případě velkou výhodu rozdělení na dvě swvorkovnice nevidím, snad pro lepší přehled, jsem ale zastáncem, že elektriku má dělat elektrikář, a ten by se v tom měl vyznat (vodiče PEN staré instalace jsou na koncích na modro). Jiná otázka je , zda je výhodnější rozdělit jedinou sběrnu PEN na N a PE , či jak modré, tak zelenožluté připojovat na PEN sběrnu, ale popisovaný případ by PEN/PE rozděloval pouze na PE a další PEN.
|
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #6 kdy: 28.11.2010, 14:38 » |
|
Opět ukázka lajdácké práce Pročpak lajdácké? pokud je mě známo, počet můstků rozděluje elektrikáře již spoustu let, přičemž oba způsoby mají své + i - . že je část bytu rekonstruovaná, a část ne je celkem běžné, no a že došlo k výměně přívodu do bytu z TN-C do TN-C-S je v zásadě chválihodné.
|
|
|
|
Martin Mlkar
Neverifikovaný uživatel @1
|
|
« Odpověď #7 kdy: 28.11.2010, 14:41 » |
|
........do bytu z TN-C do TN-C-S je v zásadě chválihodné.
Vždy jsem myslel, že TN-S. Přívod je TN-S na to je napojeno TN-C? Smí se to vůbec?
|
|
|
|
|
|
|
Martin Mlkar
|
|
« Odpověď #11 kdy: 28.11.2010, 16:44 » |
|
Jde o označení celé sítě, tj. od zdroje, no a jelikož je v části TN-C, které se až pak roděluje, je správnější název TN-C-S.
4 vodiče - TN-C 5 vodičů - TN-S přechod z TN-C na TN-S se nazývá TN-C-S aspoň dle mého názoru.
|
|
|
|
Martin Mlkar
|
|
« Odpověď #12 kdy: 28.11.2010, 16:46 » |
|
vám se zdá být v pořádku, jestliže jsem rozdělil vodič PEN na PE a N, přivedu takto rozdělený vodič do bytové rozvodnice, a připojím PEN na PE ?
To rozhodně není v pořádku.
Vím, že toto není v pořádku. Prosím pane Miroš zda nasměrujete, která norma to říká.
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #13 kdy: 28.11.2010, 16:55 » |
|
4 vodiče - TN-C 5 vodičů - TN-S přechod z TN-C na TN-S se nazývá TN-C-S aspoň dle mého názoru.
Mýlíte se, pokud máte možnost mrkněte na ČSN 33 2000-1 ed.2, sítě tam jsou nakresleny a popsány
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #14 kdy: 28.11.2010, 17:13 » |
|
...přívodní zeleno/žlutý, který neumím nazvat.
Nerozumím Vašim pochybám. Je to PEN. Slučuje v sobě funkci ochranného vodiče a funkci pracovního středního (nulového) vodiče. To, že v části instalace využíváte jen jednu z jeho dvou sloučených funkcí, na tom nic nemění. Když máte na TNC přívod připojený spotřebič II. třídy, taky snad nemáte pochybnosti, že přívodní zeleno/žlutý drát je pořád PEN, i když někde využíváte jen jeho funkci N.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Martin Mlkar
|
|
« Odpověď #15 kdy: 28.11.2010, 17:30 » |
|
Mýlíte se, pokud máte možnost mrkněte na ČSN 33 2000-1 ed.2, sítě tam jsou nakresleny a popsány
Koukám na to. Vždy jsem měl za to, že pokud přijde do rozvaděče TN-C (4 vodiče - L1,L2,L3, PEN) a provedu rozdělení vodiče PEN na PE a N tak soustavě kde jsem toto provedl se říká TN-C-S a dále potom už jen TN-S. Ale ono je to jinak. TN-C-S funkce středního a ochranného vodiče je v části sítě sloučena do jediného vodiče. TN-C - funkce středního a ochranného vodiče je v celé síti sloučena do jediného vodiče. TN-S - v celé síti se užívá odděleně vedeného ochranného vodiče Takže oprava: 4 vodiče - TN-C rozdělení soustavy TN-C-S 5 vodičů - TN-C-S Zkuste mě trknout a dát příklad, kde jsou místa se soustavou TN-S?
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #16 kdy: 28.11.2010, 17:34 » |
|
Nerozumím Vašim pochybám. Je to PEN. Slučuje v sobě funkci ochranného vodiče a funkci pracovního středního (nulového) vodiče.
To, že v části instalace využíváte jen jednu z jeho dvou sloučených funkcí, na tom nic nemění. Když máte na TNC přívod připojený spotřebič II. třídy, taky snad nemáte pochybnosti, že přívodní zeleno/žlutý drát je pořád PEN, i když někde využíváte jen jeho funkci N.
Díky za názor, "starost" mě dělá, že mám zeleno/žlutý jako budiž PEN, a po modrým drátu vedle teče co by mělo tect jen po tom zelenožlutým. Asi je to tak dobře, ale ještě značení "myslíte,že jako ochranný vodič - "čistý ochranný vodič" pro novou instalaci může být označen coby PEN, tj. s modrou na koncích?
|
|
|
|
Milan Hudec
|
|
« Odpověď #17 kdy: 28.11.2010, 17:41 » |
|
Koukám na to. Vždy jsem měl za to, že pokud přijde do rozvaděče TN-C (4 vodiče - L1,L2,L3, PEN) a provedu rozdělení vodiče PEN na PE a N tak soustavě kde jsem toto provedl se říká TN-C-S a dále potom už jen TN-S.
Ale ono je to jinak. TN-C-S funkce středního a ochranného vodiče je v části sítě sloučena do jediného vodiče. TN-C - funkce středního a ochranného vodiče je v celé síti sloučena do jediného vodiče. TN-S - v celé síti se užívá odděleně vedeného ochranného vodiče
Takže oprava:
4 vodiče - TN-C rozdělení soustavy TN-C-S 5 vodičů - TN-C-S
Zkuste mě trknout a dát příklad, kde jsou místa se soustavou TN-S?
Abych řekl pravdu,nevím (mimo úvah o UPS,přenosných generátorech a pod) , snad ve zdravotnictví??
|
|
|
|