Jak zapojím motor od rolety aby se po 3. minutě roleta zavřela?
vasekaro:
Mám elektrickou roletu na 230V.
Koupil jsem si od firmy Jablotron bezdrátové ovládání a to modul UC-216 a bezdrátové tlačítko.
Schéma zapojení na adrese: Jablotron.cz
Výstupní relé mají max.zatižiteln ost 120V/1A, proto jsem na tyto relátka napojil další relátka napájení 12v/kontakt přepínací 220V/10A, relé mají výstup stejny jako u UC-216 tzn. NO C NC.
UC-216 jsem naučil na režim garážových vrat, vše zapojil a bez problémů vše chodí jak má.
Teď k tomu problému.
Tuto roletu mám na vchodové dveře.
Každý kdo přijde domů otevře a zase zavře roletu.(rodina bez problémů)
Jenomže mám doma podnájemníky a ty roletu někdy nezavřou.
A to je ten problém.
Jak to udělat, aby se roleta sama zavřela přibližně po 3 minutě sama?
(když zůstane otevřená)
Jinak jablotron má při stisku (zavření otevření) tlačítka 2 minuty viz návod,
než se zase vrátí relé do klidu!
A potom taky ochranu když jede dolu roleta a zmačknu tlačítko,
tak se zastaví a až dalším zmačknutím tlačítka roleta jede nahoru!
Do vyhledávače zadejte UC-216 a hned máte návod v pdf.
Já se snažil odkaz jsem dát, ale psalo mi to,že není platný odkaz.
Jaroslav Borovec:
Schéma jsem bez problémů přidal jako přílohu.
Zkuste dělat mezery za čárkami a tečkami.
To se jinak nedá číst!
Jiří Schwarz:
Když chci vědět kdy mi jede vlak, nejdu se zeptat na poštu!
Nejvíc o funkci zařízení, o úpravách, možnostech rozšíření nebo o změnách funkcí by měl vědět výrobce. Tam je rozumné začít.
Slušný a seriozní výrobce si dnes nedovolí "odkopnout" zákazníka, uživatele,...
Martin Kurka:
Vážený pane vasekaro,
asi vám výrobce odpoví slušně ale asi v tom smyslu, že samotným dálkovým přijímačem to řešit nejde a že v jejich sortimentu nemají nic, co by vám mohlo váš požadavek vyřešit, nebo to vyřeší nějaká velmi chytrá programovateln á ústředna. Možná vám i odpoví, že váš požadavek je z bezpečnostního hlediska pro sériový výrobek nepřípustný.
Víte, možná že u Vaší konkrétní aplikace nebezpečí úrazu nehrozí, ale pro sériový výrobek je nutné dodržovat normy - jde o jejich sériový výrobek s jasným určením.
Režim garážových vrat je určen pro garážová vrata.
Citace: vasekaro 31.10.2010, 23:40
A potom taky ochranu když jede dolu roleta a zmačknu tlačítko,
tak se zastaví a až dalším zmačknutím tlačítka roleta jede nahoru!
To je z bezpečnostních důvodů, pokud si při zavírání vrat přiskřípnete auto, domácího mazlíčka nebo nějakou osobu, tak abyste je dalším intuitivním stiskem ovladače v panice nedorazil. Neočekávejte, že výrobce může základní bezpečnostní funkci pro kohokoliv změnit.
Jinak jablotron má při stisku (zavření otevření) tlačítka 2 minuty viz návod,
než se zase vrátí relé do klidu!
To je proto, že garážová vrata s pomalým dojezdem v koncových polohách a zatuhlým mechanizmem za mrazu, mohou zavírat a otvírat i přes jednu mnutu. Zase funkce, u které neočekávejte, že ji výrobce na sériovém výrobku změní.
Zkrátka když si koupíte automobil na silnici, nechtějte po výrobci, aby běžný silniční automobil měl náhon na všechny 4 nebo naviják, protože k vám domů máte občas rozbahněnou cestu.
Prostě si musíte koupit jiný ovladač, nebo tento doplnit nějakou inteligencí navíc, nejlevněji vás vyjde asi inteligentní relé.
ýstupní relé mají max.zatižiteln ost 120V/1A, proto jsem na tyto relátka napojil další relátka napájení 12v/kontakt přepínací 220V/10A, relé mají výstup stejny jako u UC-216 tzn. NO C NC.
Stejně tam relé máte a jak vidět i napájení 12V. Takže nějaké LOGO, Smart Relay atd. to zachrání. Budete potřebovat typ s napájením 12-24V a výstupy s relé, displej mít nemusí, to se můžete vejít do 3000Kč. A můžete si nechat naprogramovat jakoukoliv funkci. Bezdrátové ovladač přepenete do režimu dálkového ovladače pro nezávislá tlačítka, relé X a Y napojíte na 2 vstupy inteligentního relé a na reléové výstupy inteligentního relé můžete napojit přímo roletu a třeba i nějaké venkovní osvětlení pro příchod a odchod, bzučák, který pískne, že se bude zavírat roleta aby každý stihnul ucuknout a jiné finty. Pro ruční ovládání tak můžete zachovat i bezpečnostní funkce couvnutí rolety a jiné.
Ovšem nic není zadarmo, ale asi vám to za bezpečnost obydlí stojí.
Fuk Tomáš:
Kol. Kurka vám nastínil možnosti komfortního řešení.
Na druhou stranu - v jednoduchosti je také krása. Pokud byste zjistil, že Vaše roleta je stavěná i na provoz s dvoupolohovým ovladačem (přepínačem), a že tedy může být trvale provozována v režimu, kdy dlouhodobě dole stojí na koncovém spínači při ovladači přepnutém do polohy dolů, nabízí se i jednoduché řešení zadarmo. Použít jen jedno ovládací relé s přepínacím kontaktem, a spokojit se s dvouminutovým intervalem na otevření rolety a průchod dveřmi. Relátko X v UC216 přitažené - roleta jede nahoru / relátko odpadlé - roleta jede dolů.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana