Petr Koc
|
|
« kdy: 31.10.2010, 00:25 » |
|
Chtěl bych pořídit k počítači prodlužovací šňůru (psa). Rád bych ale, aby obsahovala "přepěťovou" ochranu, přesněji řečeno aby měla ochranu alespoň stupně D a aby měla filtr proti napěťovým špičkám způsobeným třeba vysavačem. Rozvaděč v domě bohužel není vybaven ochranou stupně B a C (je to starší dům, rozvaděč už toho pamatuje docela hodně, navíc je ještě celý v hliníku, i když byt i s přívodem jsou už v mědi), takže kdyby prodlužka měla lepší stupeň ochrany, bude to určitě plus.
Díval jsem se, spousta obchodů nabízí spoustu výrobků, ale většinou u nich nejsou uvedeny žádné parametry nebo jsou tam dokonce nesmysly ("ochrání před bleskem" atp.). V zásadě mi stačí odběr do 500W, tři zásuvkové kolíky a délka kabelu odhadem dva metry. Kdyby se ochrana vztahovala i na ethernetové kabely (přesněji SSTP, tj. stíněné UTP s kovovým opláštěním konektoru RJ-45), bude to také určitě plus. Pořizovací cena není úplně rozhodující, hodnota počítače je pro mě důležitější. Mohli byste mi prosím doporučit nějaký konkrétní výrobek?
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #1 kdy: 31.10.2010, 11:30 » |
|
Díval jsem se, spousta obchodů nabízí spoustu výrobků, ale většinou u nich nejsou uvedeny žádné parametry nebo jsou tam dokonce nesmysly ("ochrání před bleskem" atp.).
Co byste taky chtěl od p(r)odavačů - aby vás informovali pravdivě a úplně o vlastnostech nabízeného zboží, jak jim ukládá zákon? Technické parametry hledejte na webu výrobce. Jejich absence pak cosi naznačuje... Doporučit mohu výrobky APC.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
Jiří Schwarz
|
|
« Odpověď #2 kdy: 31.10.2010, 13:47 » |
|
1) pokud budete mít k PC přivedenu "telefonní linku", doporučuji hledat takový výrobek, který má i ochranu pro toto vedení
2) svodiče třídy D dokážou absorbovat špičku jisté energie. Pokud větší špičku "neomezí" předchozí stupeň, může se stát, že dojde k poškození součástky, zpravidla varistoru - v lepším případě to další špičku nezachytí. Ale jak bylo v nedávné minulosti zjištěno, najdou se i výrobky, ve kterých se varistor poškodí a procházející proud jej dále ohřívá a mohlo by dojít i k požáru.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl! Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #3 kdy: 31.10.2010, 14:40 » |
|
Ale jak bylo v nedávné minulosti zjištěno, najdou se i výrobky, ve kterých se varistor poškodí a procházející proud jej dále ohřívá a mohlo by dojít i k požáru.
Mohl byste ty výrobky blíže specifikovat, plánuji pár levnějších zařízení kupovat a požáru bych se raději vyhnul.
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #5 kdy: 31.10.2010, 18:50 » |
|
Taky řešení, ale trochu nepohodlné. Ona Vaše babička asi doma neměla tolik drahých elektrospotřeb ičů, jako máte Vy, a jestli neodcházela z domu za prací, tak to ani nemusela povytahovat všechny spotřebiče každodenně.
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
tatahub
|
|
« Odpověď #6 kdy: 31.10.2010, 18:57 » |
|
Mohu doporučit PO , které jsou primárně určeny k montážím do datových skříní - jsou většinou levnější než "komerční" , úroven ochrany je stejná,konkrétně Hakel PDU-F-807A3, 8-násobná zás. , cena cca.800kč.
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
telefon +420 604791991
|
|
« Odpověď #8 kdy: 31.10.2010, 20:35 » |
|
TO: Petr Koc Po zkušenosti, kdy mě odešel faxmodem, z důvodů přepětí na kabelu telefonní linky, používám UPS se zabudovaným svodičem, model Back-UPS ES 550. Používám cca 2 roky k plné spokojenosti. Neměl byste to lepší než jenom prodlužku se svodičem?
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #10 kdy: 01.11.2010, 20:35 » |
|
Testy dělali ve spolupráci s MF Dnes, snad projde odkaz na stránkách "energetickypor acde.cz"
Tak jak na to koukám tak nejhůř dopadly výrobky z Polska.
|
|
|
|
Fuk Tomáš
|
|
« Odpověď #11 kdy: 02.11.2010, 12:39 » |
|
Já věděl, proč je můj favorit APC.
|
|
|
|
Kamil Novák
OSVČ
|
|
« Odpověď #12 kdy: 02.11.2010, 14:18 » |
|
Já věděl, proč je můj favorit APC.
Naprostý souhlas. Konkrétně typ PH6T3-FR je z vlastní zkušenosti povedený kousek. A to nejen díky otočnému vstupu šňůry nebo 5-ti leté ( v EU doživotní!) záruce.
|
Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví. působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradeck ý, Pardubický a Liberecký kraj
|
|
|
|
navstevnik z Brna
|
|
« Odpověď #14 kdy: 02.11.2010, 19:15 » |
|
Ve firmě máme taktéž APC a doma mám UPS od APC i s přepěťovou ochranou.Jde o typ: APC Back-UPS ES, 700VA
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český elektrikář - živnostník
váš elektrikář a revizní technik
|
|
« Odpověď #17 kdy: 05.01.2024, 07:50 » |
|
Víc otázek najednou. Takzvaní psy, jsou velmi odlišní dle výrobce. Lze je koupit už za pár korun v akcích různých super a hyper marketů, případně u vietnamských obchodníků. TO bývají zpravidla ty produkty, kde byl velký tlak na cenu a uvnitř je to sakra znát. Na rovinu o průřezu 1,5mm2 si v drtivé většině případů můžete nechat jen zdát. DOkonce sami na kabelu deklarují průřezy 0,75 nebo dokonce 0,5mm2. Často bych si dovolil pochybovat o tom že i to je odpovídající údaj. Pak kvalita plíšků v té vícezásuvce a způsob provedení jasně určují jestli to něco vydrží, nebo jde jen o "rohlík" tedy zboží k "rychlé konzumaci". Stačí větší nebo dlouhodobější zátěž a dochází k silnému zahřívání a riziku požáru. Zde se prostě nevyplácí mnoho šetřit. Přitom se často jedná jen o rozdíl v desítkách korun, tedy žádné horentní sumy a bezpečnost je na zcela jiné úrovni. Co se týká těch psů s přepěťovkou, tam je to obdobné. Jen rozumnější než podle ceny, je vybírat dle konkrétního výrobce. A ano, fungují dobře jako ochrana před bleskem a přepětím. Ale nutno dodat že jako ten poslední stupeň. Tedy je jsou schopny omezit špičky na takovou úroveň kdy připojená zařízení ochrání, nicméně pokud jim nepředchází další stupně přepěťových ochran, tak fungují jen na špičky určité energie. Když přijde něco většího (třeba ten blesk, ale nejen..) a nedojde k "osekání" tedy k postupnému snížení napětí na úroveň se kterou si ten poslední stupeň poradí, pak dojde k jeho zničení. Tedy nedokáže připojená zařízení ochránit a u nekvalitních přepěťovek může dojít k již dříve popisovanému stavu. ...... 2) svodiče třídy D dokážou absorbovat špičku jisté energie. Pokud větší špičku "neomezí" předchozí stupeň, může se stát, že dojde k poškození součástky, zpravidla varistoru - v lepším případě to další špičku nezachytí. Ale jak bylo v nedávné minulosti zjištěno, najdou se i výrobky, ve kterých se varistor poškodí a procházející proud jej dále ohřívá a mohlo by dojít i k požáru.
|
Kamerové a bezpečnostní systémy, od návrhu po realizaci. Systémové a MaR instalace, od návrhu po realizaci. Revize el. a hromosvodů do 1000V Topné kabely k vytápění i ochraně majetku. www.fraja.cz , revize@fraja.cz , tel: 728171585
|
|
|