Je možné spojení ochranného vodiče u dvou samostatně jištěných okruhů?

<< < (6/7) > >>

Jan Bocek:
Citace: Jiří Schwarz  14.02.2021, 19:13

Dejme tomu.,   že budu mít 2 fázové vodiče o průřezu 2,5mm2, jaká "společný" ochranný vodič by tam měl být? Součet, tedy 5mm2? Takový se běžně nedělá, můžeme vzít nejbližší vyšší, tedy 6mm2, a natáhnout ho až tam, kde je průřez vyhovující

Opravdu by ho tam někdo chtěl tahat, není lepší použít standardní řešení?

Jenže Jirka Schwarz to zapomněl přeznačit do kurzivy. A já jsem to pochopil, že je to nadsázka a ironie, prostě hovadina. To nebyla teoretická úvaha, protože se ptá slušně po "chodsku" a já přidávám po ostravsku, že je to hovadina. Kdo by to tak dělal?

Také jsem byl zvědavý na ten příklad z praxe. Nevzpomínám, že bych někdy počítal průřezy PE vodičů, které jsou průřezem přiřazeny k napájecím vodičům.

Několikrát jsem se rozhodl, ale při uvádění velkých strojů do provozu řízených FM nebo Ty měniči, že se posílí PE vodič co nejblíže k uzlu trafa. Ale to bylo z hlediska EMC a ne okolo revize. Pokud u některého obvodu nevyjde, anebo je velice odlišná impedance, tak pak teprve měřím přechodový odpor mezi PE a sběrnici PE. Měl by být v desetinách miliomů. Spíše hledám "vachl" spoj, než abych něco přepočítaval.. .. 

Jan Franěk:
Tak už jsme dva koho by to zajímalo.

Psal jste, že tyto výpočty pro tyto případy používáte často. Ještě jednou tedy prosím o praktický příklad.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  17.02.2021, 02:09

Tak už jsme dva koho by to zajímalo.

Psal jste, že tyto výpočty pro tyto případy používáte často. Ještě jednou tedy prosím o praktický příklad.

No,... hej,. ale ja som napísal aj toto:
Citace: Peter Lovacký  16.02.2021, 19:30

Byty-domy to je káblová klasika, a dosť pochybujem že tam dneska dakto naprojektuje rozvody vodičmi v trubkách tak, aby sa o tom dalo dajak reálne a zmysluplne debatovať...

Citace: Peter Lovacký  16.02.2021, 14:43

No ja ten vzorček z 5-54ky používam dosť často, a hlavne keď ide o ukladanie vodičov..

a pod ochr. vodičom určite nemyslím vedenie

Ale jeden čisto teoreticky príklad vám dám, nech je o čom podebatovať:
V starých domoch ste sa isto stretol z trubkami, a v nich s vodičmi AY4 pre zásuvky..
Keby dakto chcel zvýšiť bezpečnosť tak, že zž 4ku vytiahne, a za ňou potiahne jednen modrý vodič CY2,5 a jeden zž CY1,5ku, a dá chránič,... neštandard by to bol riadny, v jednej trubke F-AY4, N-CY2,5, a PE-CY1,5
Jak podľa vášho stúpnu v takej úprave nebezpečné riziká oproti pôvodnému stavu? (nechcem prosím debatovať o tom, že prerobiť je najlepšie)...napíšete že ide o nebezpečný stav, alebo že je uloženie v rozpore s 5-52?

Isto ale z praxe veľmi dobre viete, že jaký je reálny stav pri periodických revízkach,.. a hlavne pri tých starých EI kde je PD o ničom.. a je v nich kopa zmien jak si kto kedy zmyslel..
Výpočet prierezu ochranného vodiča (nie vodiča PE vo vedení) najčastejšie používam v rozvádzačoch pre prepoje na kostru a pre rôzne pospájania
Toto si ale overujem až pri vyhodnocovaní podkladov z prehliadky a merania, a už neraz som takto zistil nedostatočný prierez ochr. vodiča

Keď vás dobre chápem p. Franek, tak vy ten výpočet veľmi nepoužívate..
No skúste si dakedy napr. v HR I. tr, alebo na doplnkovom pospájaní blízko HR ochr. vodiče prerátať, a možno zistíte, že tam kde by podľa prehliadky stačilo na dopl. pospájanie aj minimum z normy 2,5ka (4ka),  tak po prerátaní nemusí stačiť ani 6ka...a pri rozvádzačoch do 5s je to ešte prísnejšie
Napr. prívod do HR bude AYKY4x35, a prepoj na kostru CY10....dáte prepoj z PENu na kostru vymeniť za AY35, alebo ten vodič radšej prerátate?..Ja prerátavam..

A jak to myslel p. Schwarz, to naozaj netuším, no isto si nechcem za neho domýšľať,.. rovnako, jak nechcem aby si druhí domýšľali za mňa,..to radšej skúsim ešte raz a lepšie vysvetliť keď ma dakto nechápe

Jan Franěk:
Snažíte se z toho nějak vybruslit.

Celé vlákno se týká ochranných vodičů na vedení a vy odbočujete na "odbočku" ochranného vodiče na dveře, nebo kostru rozvaděče.

Tak ještě jednou. z vašich příspěvků jsem získal dojem (a vím že nejsem sám),   že běžne používáte a počítáte průřezy ochraných vodičů vedení kde je tento vodič použítý jako společný pro více okruhů.
Mne jen zajímá kde se to takto používá a jak vypadají výpočty. Nebavíme se o žádném rozvaděči a podobně, ale o VEDENÍ.

Osobně jsem se s tím nikde nesetkal  a domníval jsme se z vašich vyjádření že se to někde běžně používá, tak jsem zvědav.

Také dobře vím, že kdysi se v rodinných domech a bytech tahal jeden společný PEN a dvěma pojistkami odjištěné fázové vodiče, jeden pro světla a druhý pro zásuvky. Dnes to podle mne dovolené není.
Nicméně nemohu znát a neznám vše, proto se zvědavě ptám, jestli se to třeba nevyužívá u nějakých distribučních rozvodů v průmyslu a podobně. Sám se občas pohybuji až v dalších částech průmyslu a napájecí části jsou v tomto pro mne velkou neznámou.

Peter Lovacký:
Čo keby ste p. Franek so mnou debatoval jak s revizákom a nie jak s projektantom.. .inakšie sa nepohneme..a celkom zbytočne mi potom podsúvate veci o ktorých nič nepíšem

A naozaj nežijem vo svete bez káblov len s vodičmi v trubkách,.. a už vôbec neprepočítavam zž vodič v kábloch...a dúfam že si to ani nemyslíte...

No ale keď chcete naozaj seriózne debatovať o vypočítanom dostatočnom priereze PE vo vedení, tak logicky sa dá len o vedení ktoré tvoria samostatné vodiče..v dovolených uloženiach
Príklad na neštandardné vedenie, kde rátať prierez vodiča PE je správny postup, som vám dal dosť dobrý, ...a naozaj by ma zaujímalo, že či podľa vášho také vedenie vyhovuje,..či nie..
Ale kľudne rozpíšte aj dajaký svoj vlastný príklad z praxe..

A skúste pozrieť jak to celé vzniklo...obyč ajné doplnenie príspevku p. Schwarza.... :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana