Je možné spojení ochranného vodiče u dvou samostatně jištěných okruhů?

<< < (5/7) > >>

Jan Bocek:
Citace: Pavelka  14.02.2021, 16:30

https://elektrika.cz/data/clanky/zasady-uzemnovani-a-pospojovani

? tak může být jeden ochranný vodič pro dva nebo více obvodů nebo ne??

Dle výše napsaného ANO, dle diskutujících v místních diskuzích je to nepřípustný nesmysl?! Tak jak to teda je? Vysvětlí mi to konečně někdo??

Když budete dva krát číst fundovaný článek o zásadách ochrany a funkcí PE vodiče zpracovány před deseti léty autorem Michalem Křížem, tak pochopíte ty zásady i standardy.

Standardní řešení počítá vždy s vyšším stupněm bezpečností a ne hledání cesty "na hraně".
A elektrikáří mají problémy především řešit a ne je vymýšlet. Když jsem přečetl celé vlákno po deseti létech, tak jsem si jen říkal, jak někdo může vymýšlet takové hovadiny. Takové hovadiny jsou pak příčinou poruch, které nikdo neumí opravit a také jsou i příčinou úrazu.

Karel Bělohlávek:
Citace: Pavelka  14.02.2021, 16:30

https://elektrika.cz/data/clanky/zasady-uzemnovani-a-pospojovani

? tak může být jeden ochranný vodič pro dva nebo více obvodů nebo ne??

Dle výše napsaného ANO, dle diskutujících v místních diskuzích je to nepřípustný nesmysl?! Tak jak to teda je? Vysvětlí mi to konečně někdo??

Z obecného pohledu může být samozřejmě vodič PE použit pro dva nebo více obvodů. Je však otázkou, kde lze takový požadavek aplikovat. U běžných elektrických rozvodů si také nedovedu představit jeho smysluplnou realizaci. Na druhou stanu je nutno si uvědomit, že na 4-41 a 5-54 se velmi často odkazují normy pro zařízení (výrobkové nebo dříve předmětové normy),  např. soubor 61439 pro výrobu rozvaděčů nn.

U těch lze např. s výhodou využít kostru skříně jako PE vodič. V praxi to často vypadá tak, že ochranný vodič elektrického předmětu instalovaného v rozvaděči (ventilátor, zdroj, zásuvka atd.) se připojí nejkratší cestou na kostru skříně, pokud tedy již sama jejich instalace nezajišťuje spolehlivé vodivé spojení. V tomto případě je ten vodič (kovová konstrukce) společný pro více obvodů a jeho průřez musí splňovat uvedenou podmínku.

Na závěr uvedu příklad, jak to může vypadat v bytové výstavbě, když se při opravách přistoupí k podobnému řešení. Elektrikář, který vyměňoval přívodní kabel do bytu ve společném elektroměrovém rozvaděči, odpojil také vodič PEN bytu sousedního, který nebyl vyveden přímo ze svorkovnice HDV jako ostatní přívody ale až za svorkami k jednotlivým bytům.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  15.02.2021, 11:46

A můžete se s námi podělit o ten výpočet? Také by mne zajímal normální důvod, proč jít do podobného nestandardního řešení. Máte nějaký? Mě v drtivé většině případů vychází snažší a často i levnější, použít standardních řešení, namísto ......  .

No ja ten vzorček z 5-54ky používam dosť často, a hlavne keď ide o ukladanie vodičov..no a príde mi to aj celkom logické a štandardné,..teda aspoň ja považujem články v normách za štandard

Ono to ale bude aj tým, že 2130ku vôbec nepoužívam, bo robím aj dosť iných EI jak len domy-byty,.. a tak mi to príde lepšie spočítať,..a keď som na hrane tak to vidím, a rozhodnem sa..

Pri kábloch počítať zž ochr. vodič keď už ho obsahujú, je samozrejme bezpredmetné.. .no a pri vyšších prierezoch, (napr. pre napájačky) sa dá i z káblov vybrať ten výhodnejší..

Jan Franěk:
Ještě jednou. Můžete se podělit o nějaký praktický příklad z praxe?

Nepochybuji o tom že se to někde v průmyslu může hodit, toto prostředí je pro mne spíš okrajové. Opravdu mne to zajímá.

Nicméně toto vlákno se týká bytů a toho že někdo chtěl využít kabely nestandardním způsobem. Tam platí a na tom si budu trvat, to co jsem k tématu už napsal.

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  16.02.2021, 17:53

Nicméně toto vlákno se týká bytů a toho že někdo chtěl využít kabely nestandardním způsobem. Tam platí a na tom si budu trvat, to co jsem k tématu už napsal.

To hej, tá stará debata je o byte, a ja proti vášmu komentu predsa vôbec nič nemám,..

No ja som reagoval na príspevok p. Schwarza, a ten som pochopil jak teoretickú úvahu...
Citace: Jiří Schwarz  14.02.2021, 19:13

Dejme tomu.,  

Byty-domy to je káblová klasika, a dosť pochybujem že tam dneska dakto naprojektuje rozvody vodičmi v trubkách tak, aby sa o tom dalo dajak reálne a zmysluplne debatovať...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana