Jak zablokokovat stále svítící kontrolku relé HDO?
Fuk Tomáš:
Citace: Otepka 25.10.2010, 13:26
Právě jsem zkusil odpor M22 (nic bližšího jsem nenašel) a je to úplně stejné - nemá to vůbec žádný vliv, nechápu to, ale jas kontrolky se vůbec nezmění, ani nepatrně.
Jsem to pitomec - samozřejmě že se odpor v řádu desítek kiloohmů anebo vyšší nemůže projevit. Vždyť je paralelně k cívce relé, která má impedanci mnohem menší.
Předpokládám, že nemíníte upravovat vnitřní zapojení relátka s kontrolkou - pak nezbyde než postupovat dle rady kol. Doležala.
Pokud byste se přece jen dovnitř pustil, pak by mělo stačit zvýšit prahové napětí, při kterém se LED rozsvěcí - nejspíše pomocí diaku zapojeného v sérii s LEDkou.
Otepka:
Díky za reakce, asi to relé opravdu otevřu a pokusím se upravit LED kontrolku, pokud se nezadaří, zapojím novou kontrolku, zkoušel jsem L-94G připojit přímo paralelně na cívku relé a ta při rozpojeném relé jen nepatrně žne (zatím co kontrolka od relé svítí na cca 75%).
Petr Doležal:
Citace: Otepka 25.10.2010, 18:50
. . . asi to relé opravdu otevřu a pokusím se upravit LED kontrolku . . .
V tom případě bych LEDku bez úprav připojil uvnitř relé na vstup některé fáze a na výstup téže spínané fáze. Kontrolka by pak chodila v negativu s cívkou. Pokud by byla červená, znamenalo by to: Bacha, vysoký tarif!
Dokonce by se dalo říci, že signalizace sepnutí bude spolehlivější, protože je odvozena přímo od kontaktu a ne zprostředkovan ě LEDkou připojenou na třeba přerušenou cívku.
Tomáš.Ondra:
Ještě než se pustíte do úprav relé samotného, tak bych zkusil připojit k cívce paralelně kondezátor cca 1uF. Na sražení napětí by to mohlo stačit.
Fuk Tomáš:
Jestli chcete brzo odpravit kontakty HDO tarifního spínače, tak to tak udělejte.
Jestli ty kontakty odpravit nechcete, dejte do série s tím kondenzátorem ještě odpor cca 50 ohmů/0,5W. Nejspíš ale zjistíte, že to bude ještě mnohem horší - kondenzátor vytvoří s indukčností cívky relé paralelní laděný obvod, a s výše doporučenou kapacitou to bude mít rezonanční kmitočet blízko 50 Hz. Abyste uspěl, musela by ta kapacita být několikanásobn ě větší (a patřičně výkonnější by musel být i ten ochranný odpor).
Přímější cesta by byla připojit paralelně k cívce relé ještě další cívku.
Edit: výše uvedené by platilo pro běžné výkonové instalační relé (malý stykač). S uvedeným pomocným relátkem VS 316 by ta kapacita 1 mikrofarad mohla stačit (nezapomeňte na ten odpor omezující proudové špičky při spínání).
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana