Jak zablokokovat stále svítící kontrolku relé HDO?

(1/3) > >>

Otepka:
Vzdálenost mezi elekrtoměrným a domovním rozvaděčem je více jak 40m.
Pro blokování spotřebičů signálem HDO je paralelně s přípojkou nn (zmíněných 40m) položen samostatný kabel CYKY3x2,5.
Pro vlastní sepnutí relé HDO v domovním rozvaděči je použit jen modrý vodič, v době NT je v elektrom. rozvaděči připojen na PEN.
Jako relé HDO v domovním rozvaděči je použito relé VS316 s LED kontrolkou. Pokud je NT, relé HDO je sepnuto, kontrolka svítí na plno a vše je OK.
Pokud je ale VT, relé HDO sice odpadne, ale jeho kontrolka stále svítí jen s nepatrně nižším jasem.
Příčinou je určitě kapacita kabelu ovládání HDO proti zemi, ale jak se toho zbavit?
Připojení odporu 1M paralelně na cívku rele VS316 nepohlo (na jas kontrolky v době VT nemělo vůbec žádný vliv).
Přemýšlel jsem o zapojení diody do serie s civkou rele VS316 - to by asi vyřešilo kontrolku, ale nevím jak by se civka rele tvářila na něco jako SS proud v době NT.
Umí to někdo vyřešit?

Fuk Tomáš:
Menší odpor jste nezkusil? Řádově jednowattový 100 kOhm?

Otepka:
Citace: Fuk Tomáš  25.10.2010, 12:47

Menší odpor jste nezkusil? Řádově jednowattový 100 kOhm?

Právě jsem zkusil odpor M22 (nic bližšího jsem nenašel) a je to úplně stejné - nemá to vůbec žádný vliv, nechápu to, ale jas kontrolky se vůbec nezmění, ani nepatrně.

Jiří Schwarz:
Na to funguje dobře "Ledka"

Dělají se kontrolky s LED diodou, tam je usměrňovací dioda a tak se neprojeví kapacita kabelu, resp. kapacita kabelu se nabije na "špičkové napětí" a drží diodu v uzavřeném stavu.

Petr Doležal:
LEDku na relé zalepte a externí LED signálku na AC230V připojte na výstupní, relátkem spínanou fázi a vaše N.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana