Môžem zlúčiť dva paralelné obvody 16A do jedného 25A?
Martin H.:
Mám domový rozvádzač projektovaný na pripojenie tepelného čerpadla s dvoma 3f obvodmi. Jeden obvod bol plánovaný pre motor (kompresor cca 2kW), druhý pre elektrické kúrenie (max. 9kW nastaviteľné v niekoľkých stupňoch) používané len ako záložný alebo doplnkový zdroj tepla. Obidva sú istené 3f ističmi B/16A a pripojené káblom 5x2,5 mm2 s dĺžkou asi 8m každý.
Teraz mám na stole ponuku na novší model, ale už len s jedným spoločným prívodom pre kompresor aj elektrické kúrenie. Odporúčané istenie je 25A, charakteristik a C. Podľa technických údajov by stačilo aj B.
Chcem sa spýtať, či pripravená elektroinštalá cia bude použiteľná pre nové TČ. Inak nemá význam nad ním uvažovať.
Nemám normy, ale 25A je pravdepodobne veľa pre 5x2,5 mm2 vedený prevažne vzduchom pod stropom. V starších diskusiach som čítal, že dva rovnaké káble sa môžu spojiť paralelne. To mi pripadá ako najlepšie riešenie - jeden z ističov vymeniť, druhy nechať len ako rezervu a káble zapojiť paralelne. Pôjde to takto spraviť ?
Oliver Mička:
Kábel CYKY-J 5x2,5 vedení vzduchom by mal zniesť 24A ale tam hra úlohu veľa faktorov. (norm)
Použiť dva káble paralelne z jedného istenia k spoločnému bodu sa robí normálne(teda u výkonových zariadeniach v radoch 100A) len s tím že sa jednotlive káble/vodiče istia poistkami ale ako je to ošetrené v normách neviem.
Istit CYKY-J 5x2,5 ističom B25/3 je naozaj veľa, ideálne by bolo keby máťe k vašému zariadeniu privedený kábel CYKY-J 5x4
Otázka je ako moc nákladná by bola výmena toho káblu za väčší ?
Jiří Schwarz:
Nové zažízení bude taky třífázové?
Pokud ano, to tam chcete dotahnout 2. kabel taky 5x2,5mm2?
Tak to by bylo rozumnější kabel vyměnit.
Nebo je nové zařízení jednofázové? Pak byste musel zdvojit jak vodič L, tak N a také PE. Takže by tam mělo být 6 vodičů! Navíc PE by měl problém s barvami,...
Já bych jednoznačně doporučil výměnu kabelu.
Lubomír Jindra:
Podle Vámi udaných informací v tom nevidím problém.
Fuk Tomáš:
Citace: Lubomír Jindra 11.10.2010, 22:18
Podle vámi udaných informací v tom nevidím problém.
Pokud byste chtěl ty dva paralelně zapojené kabely zatěžovat na doraz, tak by problém s rozdělením proudu a s odjištěním jednotlivých kabelů byl.
Jelikož ale navrhované jištění 25A téměř vyhoví i pro jeden kabel na vzduchu (viz např. pomůcka zde: http://elektrika.cz/jisteni-kabelu E, 3 vodiče, měď, PVC, 2,5 -> zatižitelnost 25 A), také v tom nevidím problém. Jenom aby vás to nesvádělo později jištění posílit...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana