Lukys
|
|
« kdy: 04.10.2010, 12:30 » |
|
Co je přesně vodič pro ochrané pospojování, k čemu slouží a jak a kam se zapojuje? Pročítám tu různé diskuse a narazil jsem na vodič pro ochranné pospojování? Chtěl bych se ze zvědavosti o něm něco dovědět....
|
|
|
|
Pavel Ryšavý
|
|
« Odpověď #1 kdy: 04.10.2010, 13:40 » |
|
pospojování; vyrovnání potenciálů: elektrické spoje (zajištění elektrických spojení) mezi vodivými částmi za účelem vyrovnání potenciálů (tak praví elektrotechnic ký slovník)
vodič pro ochrané pospojování - to je ten kus drátu, kterým to provedete.
Jak má ten drát vypadat a odkud kam provede vám řekne buď ČSN 33 2000-5-54, nebo ČSN 33 2000-4-41, a nebo ČSN EN 62 305- 3 a 4
A nebo váš dvorní projektant od elektriky.
Obvykle tento vodič složí k tomu, aby na dvou nebo několika vodivých přemětech nebylo rozdílné napětí (rozdílný potenciál). A proto dotknete-li se těchto předmětů zároveň Vašimi ctěnými končetinami, nebude Vaše tělo tvořit vodivou cestu, kterou dojde k vyrovnání potenciálů. (lidsky: aby vás to nepokopalo)
|
Smysl pro humor - znak ducha bystrého .45 ACP; 7,62x39; 7,62x54R; 9x19; 12/70
|
|
|
Lukys
|
|
« Odpověď #2 kdy: 04.10.2010, 13:50 » |
|
Zatím jsem se zde dočetl že má být připojen na svorkovnici PEN, ale ještě jsem nepřišel na to, odkud vede. Do domu jsou přivedeny fáze, které jsou rozděleny přes jističe do obvodů a vodiče PEN, případně PE a N jsou napojeny na své můstky.Ale nevím odkud je veden ten vodič pro ochrané pospojování, který má být na svorkovnici PEN...
|
|
|
|
|
Marek Filip
|
|
« Odpověď #3 kdy: 04.10.2010, 17:43 » |
|
Četl jsem tu také nějaké příspěvky o ochraném pospojování a jsem z toho nějak vedle. Jak se pozná, že mám v koupelně ochranné pospojování? Mám kovové topení a klasickou vanu, ale žádné ochranné vodiče tam nevidím...
|
|
|
|
|
Marek Filip
|
|
« Odpověď #5 kdy: 04.10.2010, 19:09 » |
|
Náš dům nemá ani hromosvod a pochybuji, že nějaké ochrané pospojování má....
|
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #7 kdy: 04.10.2010, 21:22 » |
|
Takhle nějak by mělo být místní pospojení zda si to dobře pamatuju
Pamatujete si jen část a zrovna tahle je dnes dost neaktuální.
|
|
|
|
|
IM
|
|
« Odpověď #9 kdy: 04.10.2010, 21:45 » |
|
Co takhle HOP (a je tu lidoop ...)?
Je a ne jeden.
|
|
|
|
panpztetr
|
|
« Odpověď #10 kdy: 05.10.2010, 19:23 » |
|
Co hrozí, když u cca 60 let starého domu není ochrané pospojování provedeno?
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #11 kdy: 05.10.2010, 19:35 » |
|
Co by hrozilo, jenom úraz. Až někde uhnije 60 let starý drát a dotkne se kovové části nepřipojené k zemi, počká si na prvního nešťastníka.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
panpztetr
|
|
« Odpověď #12 kdy: 05.10.2010, 19:57 » |
|
Teď jen teoreticky, jaká je šance, že mi ze zásuvky ve zdi vypadne drát a dotkne se kovového topení nebo vany na druhém konci kioupelny??
|
|
|
|
Jan Alin
|
|
« Odpověď #13 kdy: 05.10.2010, 20:06 » |
|
Teď jen teoreticky, jaká je šance, že mi ze zásuvky ve zdi vypadne drát a dotkne se kovového topení nebo vany na druhém konci kioupelny?
Minimální, to se snad ještě nestalo. Ovšem kvůli procházce drátu ze zdi se pospojení nedělá. Prakticky už bylo dost úrazů el.proudem v koupelnách, zkuste pohledat a začíst se do děje proč se tak stalo. Zvláštní kapitola jsou paneláky nebo činžovní domy.
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Chomutov, projekty, revize E1A, E1B, E1-C2
|
|
« Odpověď #14 kdy: 05.10.2010, 20:15 » |
|
Možná jsem to napsal příliš .... rychle.
Zkusím to trošku jinak.
Napětí je definováno jako rozdíl potenciálů. Pokud bude na vašem chodidle jiný potenciál, než na vaší ruce, která se dotýká porouchaného zařízení, tak bez dalších opatření se stanete vodičem, kterým díky rozdílu potenciálů protéká proud. Au.
Ochranné pospojování se snaží na všechna nebezpečná místa přivést potenciál shodný s potenciálem země (tedy ten, jaký se vyskytuje na vašich chodidlech). Potom i v případě poruchy vámi protékat žádný proud nebude, protože bude všude okolo vás stejný potenciál (libovolně velký, ale stejný).
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1A, E1B, E1-C2
|
|
|
|
panpztetr
|
|
« Odpověď #16 kdy: 05.10.2010, 20:27 » |
|
Teď už to chápu, . Co mohu dělat, když tam není ochrané pospojování a koupelnu si teď nemohu dovolit předělávat. Mám na zásuvkách jako jedinou ochranu FI.
|
|
|
|
|