Jak je odebírán proud z fází při použití sporáku nebo elektrokotle?

<< < (3/4) > >>

Rudolf Šála:
Citace: jarinek  02.10.2010, 19:11

To Vít Rotrekl: Co jsou přesně ta výkonová relátka?

Když jste se na ty koutle koukal, zeptal bych se ještě na dvě věci.Výkon kotle se pokaždé spíná na plný výkon, nebo se výkon sám nějak upravuje podle zvolené teploty otopné vody či potřebě  dohřívání? 

Měl jsem vždy zato, že  kotel si sám upravuje výkon. např. když budu topit vodu na 50°C nebo kotel sepne pouze aby vodu dohřál o pár stupňů,  tak bude topit na menší výkon, než když budu ohřívat vodu na 80°C. Pak ale nechápu, k čemu je dobré,  že si u tohoto kotle mohu nastavit sám výkon? (Kdyby se výkon nastavoval pouze takhle, tak je přeci lepší topit na plných 12kW, aby se voda co nejdříve ohřála a kotel vypnul)

Relé a stykače jsou elektomagnetic ké spínací a rozpínací prvky, malím proudem spínáme velký. Výkonové relé spíná velké proudy, to muže být třebas i relé na bojler pro představu. ;)

Ono asi záleží na tom co máte za kotel ale mělo by to fungovat tak že buď 1. zvolíte teplotu a tím zvolíte i počet topných těles nebo za 2. běží to na plný výkon ať zvolíte co zvolíte a je tam rozdíl v době vytápění tedy neovlivníte výkon ale spotřebu el. energie. Mluvím o tom jenom teoreticky poněvadž mám zkuženosti spíše s bojlerem nebo prutokovým ohřívačem s elektro-kotlem přímo ne.

Ale to vše zjistíte v manuálu  ;)

jarinek:
Návod jsem už četl, jenže právě z návodu jsem to nepochopil...

jarinek:
Návod, který jsem ke kotli dostal je velice stručný a o tom, jak se spínají ty stupně výkonu nebo bližší info o omezování výkonu tam nejsou.

Vít Rotrekl:
  Jo tak to netuším, jak má ten kotel nastavenou řídící jednotku. Ale všeobecně je to spínaní řešeno proto aby nedocházelo k velkým náhlým odběrům v síti. Když vám naráz sepne 15kW tak to máme řekněme po 5kW v jedné fázi (podle toho jak jsou zapojeny tělesa),  tak to máte 21A (jen teoreticky za predpokladu ze telesa budou na fázové napětí a zapojena do hvězdy).

Zdenek Hejčl:
Proto jsem poslal link na návod.  ;D
Je dost podrobný a schémata tam jsou taky.
A servisák co jej zapojoval neprovedl školení uživatele? Či to byl Franta z hospody co všechno umí?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana