Můžete mi poradit jak se kde správně píší desetinné oddělovače?

(1/2) > >>

Jiří Špelec:
Přátelé, netušíte jak je to správně s psaním desetinných oddělovačů? Myslím tím čárky nebo tečky?  Zpracovávám elaborát z mnoha zdrojů a koukám, že co země, to jiný oddělovač. Neexistuje nějaká norma, která by radila jak a kdy je vhodné uvádět tečku, či čárku?
Někde se píše 1.5kV nebo 1,5kV a dokonce jsem viděl i 300 vyjádřeno jako ,3 což mi připadá úplně zcestné!

Milan Selezan:
Začiatkom 60-tých rokov ma na SPŠE učil matematiku jeden starý pán. Ten nás vtedy upozornil na niekdajšie pravidlá písania bodiek a čiarok, ktoré bolo pre uľahčovanie účtovníctva.
Bolo nasledovné: bodkami sa oddeľovali celé čísla po 1000-kach a čiarka oddelovala potom zbytok menší ako 1. Má to aj logiku. Zavädenie bodiek namiesto čiarok sa v našich končinách začalo uvádzať v začiatkoch počitačovej éry, keď v programoch sa z technických dôvodov zaviedla bodka pre oddelenie celých čísiel od zlomkov. No a ostáva to v niektorých programoch doteraz (napr. ATUOCAD). Normu - predpis však neviem. Bude to však niedke v pravidlách účtovníctva.

Miroslav Minařík:
Možná bude pro vás zajímavý komentář docenta RNDr. Jana Obdržálka, CSc.,  který je kromě matematicko - fyzikální fakulty činný také v TNK21.Desetinné znamínko (IEC 60027-1): Bylo jednohlasně dohodnuto doplnit text odpovídající ISO 31-0. Poznámka o způsobu zápisu v dokumentech ISO zůstává v platnosti a bude přejata i pro dokumenty IEC.Mé komentáře: 1.      Původní text v ISO 31-0 zůstává stejný, možnost užívat desetinnou tečku (pro anglofonní svět) se uvádí jako poznámka k tomuto textu.2.      Přímý zákaz desetinné tečky by byl v současnosti pro anglicky mluvící uživatele (zejména Američany) stejně neprůchodný, jako pro nás či Francouze nebo Němce zákaz desetinné čárky. Jako desetinné znamínko lze tedy v obecném, odborném i obchodním kontaktu nadále používat jak čárku, tak i tečku. Volba mezi nimi však závisí jedině na uživateli, nikoli např. na užitém jazyce. Jako příklad: jestliže je obchodní korespondence česko-německá vedena v angličtině, mohou Češi i Němci – samozřejmě pokud si to přejí – užívat desetinnou čárku, třebaže Angličan by použil ve svém jazyce desetinnou tečku.3.      Výslovně se stanovuje povinnost zapisovat vedoucí nulu před desetinným znamínkem, tedy i Angličané musí psát např. 3/10 = 0.3. Dosavadní způsob psaní 3/10 =.3 je zakázán.Doc. RNDr. Jan Obdržálek, CSc. v Praze, 2004-11-05.

Petr Doležal:
Ale to není "zajímavý" komentář, to je komentář zásadní a všechno vysvětlující.  Díky za něj.Také mně trvalo dlouho, než jsem si v CADu zvykl, že čárka je oddělovač mezi několika čísly a tečka je desetinová. Budiž, je to prgm cizíAle v SICHRU se jednak používá desetinná čárka (např. v textu CYKY 4Cx1,5),  ale při zadávání hodnot se v dialogovém okénku objevuje desetinná tečka i když použijete klávesu ", ".

Jan Kelbich:
Konkrétní národní zvyklosti pro jednotlivé země bych hledal ve zdroj. textech locales. Např. ve FC4 se nalézají v "/usr/share/i18n/locales/*" (je ovšem potřeba si převést unicody).

Kelbich Jan

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana